Nabestaanden Millecam zien niets in proces

Maandag begint het proces tegen onder anderen Jomanda, die Sylvia Millecam vertelde dat ze geen borstkanker had. Zocht de actrice doelbewust het alternatieve circuit op?

Justitie gaat uit van het eerste scenario en begint vandaag, bijna acht jaar na de dood van Millecam aan onbehandelde borstkanker, aan het proces tegen drie van haar behandelaars. Die zouden hun zorgplicht ernstig hebben verzaakt.

Magneetveldapparaat
Alternatief werkend arts Jos K. behandelde de actrice onder meer met een magneetveldapparaat. Arts en alternatief genezer René B. zou hebben vastgesteld dat ze slechts een infectie had. En het medium Jomanda zou Millecam hebben voorgehouden dat ze helemaal geen kanker had. ‘Allemaal valse hoop’, zei officier van justitie Hetty Hoekstra een halfjaar geleden bij de proformazitting.

Maar de familie, de partner en vrienden van Millecam zijn overtuigd van het tweede scenario en tonen zich ontzet over het megaproces, dat vijf dagen zal duren. Volgens Luc Benistant, de advocaat van Jomanda, verklaren zeker twintig getuigen dat Millecam een intelligente, belezen vrouw was die haar eigen keuzes maakte.

]]>

'Geen kwaliteit'
Chemotherapie gevolgd door een operatie, dat was het behandelplan dat de reguliere artsen haar voorlegden nadat ze een knobbeltje in haar borst had ontdekt. ‘Maar dat was een pakket dat zij niet wenste’, aldus Benistant. ‘Ze zei: wat heb ik aan kwantiteit van leven als er geen kwaliteit is? ‘

Vrijdag werd bekend dat de nabestaanden van Millecam een open brief hebben gestuurd naar onder anderen de koningin en minister Klink van Volksgezondheid. Daarin benadrukken ze dat de actrice ‘met geen mogelijkheid’ een ziekenhuis in te krijgen was en doelbewust het alternatieve circuit opzocht.

Zelfbeschikkingsrecht
Het was om die reden dat het Openbaar Ministerie aanvankelijk besloot het drietal niet voor de rechter te brengen. Millecam had immers zelfbeschikkingsrecht. De Vereniging tegen de Kwakzalverij, oud-inspecteur Menso Westerouen van Meeteren en de stichting Skepsis dwongen bij het gerechtshof af dat justitie de drie alsnog moest vervolgen.

Het Amsterdamse hof oordeelde dat alternatieve behandelaars geen onjuiste medische informatie mogen geven. Ernstig zieke patiënten zijn extra gevoelig voor de geruststelling dat ze niets mankeren, en in die kwetsbare situatie is volgens het hof geen sprake meer van vrije keuze.

Heksenjacht
De nabestaanden spreken in hun brief van ‘een heksenjacht’. Volgens hen heeft ‘een groep extreme pro-regulieren’ over de rug van Millecam ‘een anti-alternatief signaal’ willen afgeven en zo jurisprudentie willen realiseren. Ze vinden dat de rechtszaak de nagedachtenis aan Millecam bezoedelt.

Advocaat Benistant zegt dat justitie geen bewijsmateriaal heeft tegen Jomanda. Getuigen verklaren dat zij Millecam wel degelijk heeft doorverwezen naar reguliere artsen. En de NOVA-uitzending dan, gemaakt vlak na de dood van de actrice? Daarin spreekt Jomanda de belastende woorden: ‘Ik blijf het woord kanker bestrijden, absoluut.’ Die opnames waren gemonteerd, aldus de advocaat, en de uitspraak is daardoor uit zijn verband gerukt. De originele opnames zijn volgens hem gewist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.