Nabestaanden Hillsboroughramp eisen miljoenen van politiekorpsen

Honderden nabestaanden van de slachtoffers die in 1989 omkwamen in het voetbalstadion Hillborough hebben een miljoenenclaim ingediend tegen twee Britse politiekorpsen die betrokken waren bij de ramp. Dinsdag bepaalde een jury dat de politie schuldig was aan de ramp waarbij 96 supporters van voetbalclub Liverpool stierven in de verdrukking.

Redactie
Nabestaanden van de slachtoffers van de Hillsboroughramp. Beeld getty
Nabestaanden van de slachtoffers van de Hillsboroughramp.Beeld getty

Volgens de advocaten van de nabestaanden is er bewijs is dat de korpsen van South Yorkshire en West Midlands Police systematisch feiten verborgen hebben gehouden om onschuldigen verantwoordelijk te houden. De claim lag al een jaar op de planken, maar werd uitgesteld tot het oordeel van de jury openbaar was geworden.

'Het draait de nabestaanden niet om het geld, maar om de verantwoording van de politie', aldus een van de advocaten. Het is niet bekend hoe hoog het bedrag is dat de nabestaanden precies eisen.

Het onderzoek naar de voetbalramp van Hillsborough in Sheffield, waarbij 27 jaar geleden 96 Liverpool-supporters in de verdrukking omkwamen, toonde aan dat de politie schuldig was. Ook hebben de autoriteiten zich schuldig gemaakt aan het in de doofpot stoppen van dit dodelijke falen, zo concludeerde een jury deze week.

Genoegdoening

De uitspraak betekende genoegdoening voor de nabestaanden, die langer dan een kwart eeuw voor gerechtigheid hebben gestreden. Justitie gaat nu kijken of toenmalig politiecommandant David Duckenfield kan worden vervolgd.

De grootste fout van de politie was het openzetten van de toegangshekken, terwijl de vakken al vol waren. Tijdens de massale verdrukking sloegen sommige agenten fans terug de dodelijke vakken in. Commandant Duckenfield stuurde politiehonden in plaats van ambulances. De ambulancedienst die ter plekke was, ondernam amper actie.

Lees ook

Twee jaar achtereen werd gerechtelijk onderzoek gedaan naar de grootste voetbalramp ooit. Conclusie is dat niet de supporters van Liverpool beesten waren, maar eerder de politie.

Meer dan 25 jaar heeft hij gelogen. Vorig jaar bekende politiecommissaris Duckenfield eindelijk dat hij de toegangspoorten had laten openzetten. (+)

96 supporters werden doodgedrukt op Hillsborough, het stadion in Sheffield, 15 april 1989. Beeld getty
96 supporters werden doodgedrukt op Hillsborough, het stadion in Sheffield, 15 april 1989.Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden