Nabestaanden Fortuyn willen Van der G. opnieuw voor de rechter

Nabestaanden van Pim Fortuyn willen Volkert van der G. opnieuw voor de rechter brengen. Zij zijn overtuigd dat de moordenaar van Pim Fortuyn de voorwaarden voor zijn vrijlating schendt, en twijfelen aan de onafhankelijkheid van het ministerie van Justitie in deze zaak.

Wil Thijssen
Pim Fortuyn Beeld Koen Stuyk
Pim FortuynBeeld Koen Stuyk

Volkert van der G. kwam in mei 2014 onder voorwaarden vrij, nadat hij tweederde van zijn 18-jarige straf had uitgezeten. Vorige week schreef minister Van der Steur (Justitie) de Tweede Kamer dat Van der G. voldoet aan alle voorwaarden: een meldplicht, contactverbod met nabestaanden, een mediaverbod en (kort na zijn vrijlating beëindigde) psychische begeleiding. Van der G.'s advocaat Willem Jebbink zei daarop publiekelijk onder meer dat de minister ten onrechte het beeld schetst dat Van der G. psychisch en praktisch intensief wordt begeleid.

'Wij hebben Van der Steurs brief en Jebbinks reactie gelezen, en komen tot de conclusie dat Van der G. niet meewerkt aan resocialisatie', zegt Joost Eerdmans van het Burgercomité tegen Onrecht, dat samen met de familie Fortuyn de zaak aan een rechter wil voorleggen. Het Burgercomité en de familie hebben maandag advocaat Richard van der Weide in de arm genomen. Die twijfelt aan minister Van der Steurs objectiviteit in deze zaak 'omdat hij zelf partij is geworden'.

Van der Steur kwam in opspraak nadat hij het parlement verkeerd en onvolledig voorlichtte over een geënsceneerde foto van Volkert van der G. in de Telegraaf. Later bleek die foto geheel in samenspraak met zijn ministerie in scene te zijn gezet, om een jacht op de eerste foto van de politiek moordenaar te voorkomen.

'Onzinnige' exercitie

'Het oordeel dat Van der G. zich aan alle voorwaarden houdt, is in deze politiek gevoelige tijd genomen', zegt advocaat Van der Weide. 'De minister is vaker in opspraak geraakt en kan zich geen gedoe meer permitteren. Het oordeel over Volkert van der G. komt van het Openbaar Ministerie, dat valt onder Van der Steur. Daarom willen we dat oordeel door een rechter laten toetsen.'

Van der Weide onderzoekt de mogelijkheden van een artikel 12-procedure, die eigenlijk is bedoeld om het Openbaar Ministerie te dwingen tot vervolging over te gaan, en daarvan is hier nu geen sprake. Van der Weide hoopt via dit artikel toch een proefproces te kunnen uitlokken. En anders wendt hij zich tot een civiel rechter. Van der G.'s advocaat Jebbink noemt dit een 'onzinnige' exercitie. 'Eerdmans en zijn advocaat slaan met een artikel 12-procedure juridisch de plank volledig mis. Mr. Van der Weide weet kennelijk niet dat strafzaken tot het exclusieve overheidsdomein behoren. Het is niet zo dat jan en alleman bij de civiele rechter kunnen klagen over strafzaken.'

Advocaat van Volkert van de G., Willem Jebbink Beeld Freek van den Bergh
Advocaat van Volkert van de G., Willem JebbinkBeeld Freek van den Bergh

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden