Naast kampioen BABO nog een koffietopper in Arnhem

De Nederlandse koffiekampioen zetelt in Arnhem. En behalve zijn BABO herbergt de stad nóg een topper.

Wineke de Boer
BABO, Bovenbeekstraat 28, ***** Beeld
BABO, Bovenbeekstraat 28, *****Beeld

Voor koffiekenners is Arnhem de stad van BABO, het café waar de tweevoudig Nederlands kampioen Brewers Cup Rob Kerkhoff heeft staan oefenen. Bij het Brewers Cup kampioenschap mag de barista zelf kiezen welke methode hij gebruikt, zolang het maar filterkoffie is. In 2015 gebruikte hij de EsproPress met nog een extra papieren filter om een extreem pure smaak te krijgen.

Rob Kerkhoff is met drie anderen zijn eigen branderij en baristatrainingcentrum begonnen (Keen Coffee), maar de barista van dienst bij BABO vandaag kan het ook. BABO is ook brasserie en café en hoewel de barista zijn eigen hoekje heeft, kan ik me voorstellen dat de nietsvermoedende terrasbezoeker hier verbaasd staat te kijken van de kwaliteit van de koffie. Als espresso is er een Sumatra, een stevige body, kruidig en met lauriertonen. Goed gezet en de koffie is mooi in combinatie met de lekkere huisgemaakte taart. BABO brandt zijn koffie zelf.

Sugar Hill, een beetje uit het centrum, serveert daarentegen een eenvoudige Italian style espresso. De meeste koffies hier zullen koffies met veel (houdbare) melk zijn, dus dan valt de donkere branding niet zo op. Sugar Hill heeft een eigen melange van Sumatra, Ethiopië, Guatemala en Colombia, en hoewel dat prima kan zijn, is deze gewoon vrij bitter.

BABO heeft er dicht bij het station wel nieuwe collega's bij die het tegen het kampioenencafé kunnen opnemen: Brew2Cup. Een Giesen, een van de topmerken branders wereldwijd, van Nederlandse makelij, staat te glimmen in het midden van de zaak. De rauwe koffiebonen liggen achterin opgestapeld tegen de muur. De Kenia filter wordt me aanbevolen. Een goede keus. De koffie smaakt naar... cassis! Je proeft het zoete van bessen en ook duidelijk dat frisse, beetje droge dat zo typisch is voor koolzuur in frisdrank. Geen bitterheid te bekennen in dit kopje koffie.

Sugar Hill, Klarendalseweg 192, **. Beeld
Sugar Hill, Klarendalseweg 192, **.Beeld

Net als Keen Coffee, BABO en vele anderen profileert Brew2Cup zich als webwinkel voor particulieren. Met de opkomst van speciale koffie is de thuisbarista een steeds belangrijker onderdeel van de afzetmarkt geworden. Hoe meer thuisbarista's, hoe beter. Niet per se voor de verkoopcijfers van onafhankelijke branderijen, maar vooral omdat het idee dat goede koffie een luxeproduct is waarvoor betaald dient te worden zo meer algemeen geaccepteerd wordt.

Het overgrote deel van de koffieboeren leeft in armoede. Kennisoverdracht over hoe ze hun oogsten kwalitatief kunnen verbeteren en zo een betere prijs per kilo bonen kunnen krijgen, is de sleutel. Voor de eenvoudige consument geldt: elk zakje koffie waarvan exact duidelijk is waar en door wie het werd geoogst en verwerkt, is een kleine stap in de goede richting.

Brew2Cup, Kortestraat 28, *****. Beeld
Brew2Cup, Kortestraat 28, *****.Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden