Naast ieder balanstrutje moet een balanspikkie staan

null Beeld null

Niet vrouwen moeten meer, maar mannen moeten minder gaan werken. Of naast ieder balanstrutje, zoals de zakenvrouw van het jaar 2017 het deel van de eigen sekse noemde dat zoveel mogelijk evenwicht zoekt tussen privé en werk, moet een balanspikkie staan.

Mannen die net van het mbo of de universiteit afkomen en een baan in de bouw of ict vinden, moeten werk en privé even zwaar laten wegen. Om de huidige voorsprong van acht werkuren per week in te leveren, zouden ze bijvoorbeeld op woensdag lekker thuis moeten blijven: beetje op Eurosport tennis kijken, wandeling doen en misschien ook nog enkele overhemden strijken.

De cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau die aantoonden dat nergens de verschillen in het aantal gewerkte uren zo groot zijn als in Nederland, hebben de gemoederen al bijna net zo verhit als de kleur van Zwarte Piet. Gelukkig maakt het SCP maar eens in de zoveel tijd hier een sommetje van, zodat dit debat tenminste geen jaarlijks ritueel wordt.

Opvallend is dat bijna uitsluitend vrouwelijke columnisten en opinieschrijvers hierover hun mening hebben geuit. De consensus is dat mannen het voorbeeld van de vrouwen snel moeten volgen, zodat de carrièrekansen weer gelijk worden getrokken - naast de gebruikelijke dooddoeners over meer en goedkopere kinderopvang, hoewel het in dit geval juist om mannen en vrouwen zonder kinderen gaat.

De mannen zijn oorverdovend stil. Grunberg, Wagendorp en Pam lijken hier hun vingers niet aan te willen branden. Misschien hopen ze dat het debat over enkele weken vanzelf doodbloedt in de damesbladen en in Koffietijd totdat het SCP in 2021 in een nieuw rapport stelt dat het verschil van de wekelijkse werktijd tussen jonge mannen en vrouwen is opgelopen tot tien uur

Nu kan niemand jonge mannen dwingen per week drieënhalve dag te gaan werken. Als Johan Derksen (69), Paul Witteman (71) en Harry Mens (71) twee voltijdsbanen hebben zou het gek zijn schoolverlaters na universiteit en sabbatjaar meteen te verplichten het rustig aan te gaan doen en het carrière jagen uit te stellen tot na hun zestigste.

Als jongeren iets met hun studie willen doen, zullen ze meteen vol aan de bak moeten, want voordat ze het beseffen is de kennis al weer verouderd. Als er kinderen komen, en dat gebeurt nu pas als de vrouwen 29,7 jaar oud zijn, is het wenselijk dat mannen en vrouwen de lasten van de verzorging delen. Maar daarvoor moet iedereen zich zoveel mogelijk in hun vakgebied kunnen bekwamen. Wie jong is wil presteren en daar soms dingen voor opgeven.

Een mooie balans tussen werk en privé is een luxe en niet per definitie een deugd - zeker niet in een maatschappij die nu dringend verlegen zit om bouwvakkers, ict'ers, onderwijzers, politiemensen en verpleegkundigen. Een beetje streberigheid op jonge leeftijd is nodig om te zorgen dat Derksen, Witteman en Mens ook een keer plaatsmaken.

Ook bij vrouwen.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden