Naast de rode alarmknop moet de groene vergisknop komen

Esther Gerritsen

Dinsdag kregen Amerikanen die aan de kust wonen een waarschuwingsbericht op hun telefoon dat er een tsunami op komst was. Als je het hele bericht doorlas, bleek er onderaan te staan dat het om een test ging. Het ene woord roept natuurlijk net wat meer emotie op dan het andere. Eerst 'tsunami' en dan pas verderop 'test'. Verkeerde volgorde. Gewoon sturen: 'DIT IS EEN TEST', en dan in kleine letters: 'tsunami'. Ach nee, ook niet geslaagd. Maar het kan erger.

Vorige maand kregen de inwoners van Hawaii dit bericht: 'Ballistische-raketdreiging voor Hawaii. Zoek onmiddellijk dekking. Dit is geen oefening!' Een medewerker van de rampendienst had op een verkeerde knop gedrukt. Alhoewel? Het Witte Huis verklaarde dat president Trump 'op de hoogte was gesteld van de rampenoefening in Hawaii'. Vreemde oefening of verkeerde knop? Als het al een oefening was geweest, werd die in elk geval niet gewaardeerd en dus werd toch maar gewoon de medewerker ontslagen die op die verkeerde knop had gedrukt. Wat fijn dat het kan. Had je voor elke fout maar zo'n reden achter de hand: 'Medewerker drukte op verkeerde knop.'

Er moet een knop komen die heel vlot kan berichten: 'Dit was de verkeerde knop.' Naast de rode alarmknop moet de groene vergisknop komen.

Ik dacht aan Reagan die vlak voor een radiospeech een grap maakte en tegenover de radiotechnici het einde van de Sovjet-Unie aankondigde: 'We begin bombing in five minutes.' Gelukkig werd dit niet per ongeluk uitgezonden, zoals de populaire misvatting luidt. Het lekte pas later uit en alarmeerde de Russen maar even, die er geloof ik een half uurtje voor nodig hadden om zich te realiseren dat het een grap was.

Testen, grappen en misverstanden. Justin Trudeau verbeterde vorige week een vrouw die het op een bijeenkomst in Alberta had over 'mankind'. Hij zei dat hij het liever had over 'peoplekind'. Later beweerde hij dat het maar een grap was, maar hij erkende ook dat hij niet heel goed was in grappen maken. Ik vond 'm eigenlijk wel leuk.

Ik vroeg me wel af of het echt een grap was geweest of toch een excuus achteraf, een dubbel excuus: 'Sorry voor mijn grap en sorry dat het een slechte grap was.' Hij drukte gewoon op een verkeerde knop.

Ik zei eens tegen een Duitse vriendin: 'Ga je lekker mee slempen?', wat zoiets betekent als: ga je mee zuipen? Maar zij bleek te hebben verstaan dat ik haar een Schlampe noemde, wat slet betekent in het Duits. Gelukkig gingen we inderdaad nogal drinken die avond, waardoor ze me diep in de nacht durfde te bekennen hoe diep teleurgesteld ze in mij was dat ik haar ook al een slet had genoemd, blijkbaar een pijnpunt in haar leven. We misverstaan natuurlijk eerder waar we bang voor zijn.

Als Reagan had gegrapt: 'We willen ons aansluiten bij de Sovjet-Unie en bekeren ons tot het communisme', hadden de Russen de grap vast wel meteen begrepen.

Na het alarm op Hawaii vorige maand ontkurkte een man de duurste fles whisky die hij in huis had en wachtte op zijn verloofde om in stijl afscheid te nemen van het leven. Lang leve het misverstand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden