Naast de komeet Schulz oogt Mutti Merkel moe

Waar hebben Duitse media het over? Over Martin Schulz en over Angela Merkel die toch vervangbaar blijkt, constateert onze correspondent Sterre Lindhout.

Beeld RV

De verhouding die de Duitsers hebben met Angela Merkel, is die van een puber met z'n moeder - aldus mijmerde een politiek commentator van Die Zeit tegen mij aan de telefoon, ongeveer een jaar geleden. Hij bedoelde: ze mopperen voortdurend op haar, maar zouden zich ook geen raad weten zonder haar rustgevende aanwezigheid. Die vrouw wordt niet voor niets Mutti genoemd.

Ik dacht laatst weer aan dat gesprek, toen me een gestage toename opviel van het aantal krantenartikelen waarin de houdbaarheid van de kanselier voorzichtig in twijfel werd getrokken.

Dat was in december, een paar weken nadat de vrouw die door de internationale pers als Redder van het Vrije Westen wordt bejubeld, bekendgemaakt had aan te treden voor een vierde termijn.

'Kan deze vrouw nog vier jaar mee?', vroegen de schrijvers van de artikelen zich af. Op het partijcongres in Essen had ze weinig nieuws te melden, merkten veel media op.

Maar afserveren, dat gebeurde niet. Nog niet. Want, wie anders? Aan Sigmar Gabriel, toen nog SPD-voorman en Merkels meest voor de hand liggende tegenspeler, leek weinig eer te behalen. Die had bij voorbaat al verloren.

Beeld RV

Duitsland leek af te stevenen op een uitermate saaie verkiezingsrace, tenzij de AfD ging stunten natuurlijk. Daarover schrijven de meeste Duitse media voornamelijk met grote vreze. Enige overgebleven optie: Merkel opbakken.

'Voor wat komen gaat, is Angela Merkel de verkeerde kanselier. Ze moet voor het najaar van 2017 een andere worden', schreef Dirk Kurbjuweit op 25 november vorig jaar in het hoofdcommentaar van weekblad Der Spiegel. 'Kan ze dat?', voegde hij eraan toe.

Zijn antwoord luidde ja. 'Het kan, het is al twee keer gebeurd.' Zowel Helmut Kohl als Gerhard Schröder beleefde een soort wedergeboorte op momenten dat ze eigenlijk al waren afgeschreven. 'Het zijn enorme opgaven, maar een vernieuwde Merkel zou ertegen opgewassen kunnen zijn.'

Dezelfde commentaarpagina, zelfde commentator, anderhalve maand later - vorige week: 'Eindelijk is er een alternatief voor Angela Merkel, die sinds meer dan elf jaar regeert en oogt alsof haar dat zelf ook teveel is', schreef Kurbjuweit.

Het alternatief heet natuurlijk Martin Schulz, een sociaal-democratische steen in de vijver, de man die de peilingen de lucht in jaagt. De Duitse media zetten, zonder uitzondering, vol in op de hype, na in een commentaar even te hebben gemeld dat ze zich best bewust zijn van het feit dat een hype ook weer als een soufflé ineen kan zakken.

Schulz, de nieuwe man, werd de afgelopen weken onthaald als 'Koning van de peilingen' (Die Welt), de Komeet (de Zwitserse Tages-Anzeiger) en door de meesten gewoon als 'de Hype'.

En parallel met de Schulz-hype, groeit het Merkel-bashing. Nu durven de media haar wel te laten vallen.

Wel zes landelijke kranten schreven in de afgelopen week een of meerdere keren dat Merkel er moe uitziet, en veel explicieter dan twee maanden geleden gaat het over haar politieke gebreken: 'Voor Merkel is haar nieuwe kandidaatschap een last, dat kan ze nauwelijks verbergen', schrijft een andere Spiegel-auteur in een analyse.

Ouderwets opportunisme van de media? Volgens Kurbjuweit niet: 'Een goede, hartstochtelijke verkiezingsstrijd kan de liberale democrate uit haar crisis bevrijden.'

Maar aan een goede, hartstochtelijke verkiezingsstrijd valt natuurlijk ook gewoon meer te verdienen.

Het blad Focus roeide deze week tegen de stroom in en kopte: 'Waarom Focus zich niet aansluit bij het enthousiasme over Martin Schulz.' Ook dat verkoopt goed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden