Naast burgers staan

Aleid Wolfsen ergert zich aan het kritisch volgen door de media van het declaratiegedrag van bestuurders en politici (Voorpagina en Binnenland, 18 juli)....

Wolfsen kan als politicus blijkbaar niet invoelen dat het hier om een principekwestie gaat: je declareert geen privézaken bij de belastingbetaler. Dat Wouter Bos die zonnebril declareert en dat Aleid Wolfsen dit vergoelijkt, wekt bij mij de indruk dat politici zich verheven voelen boven het volk: wij politici mogen dat, we hoeven ons daar niet voor te verantwoorden en wij dulden geen pottenkijkers. Ik erger me gruwelijk aan deze arrogantie van de macht waarmee Aleid Wolfsen bewijst dat hij nog steeds niet snapt dat de belangen van de burgers boven de belangen van bestuurders en politici moeten worden gesteld. Naast en niet boven de burgers gaan staan en naar hen luisteren, dat is echte democratie. Het gaat om vertrouwen en de ethiek van politiek bedrijven.

Zolang politici niet het vermogen hebben om deze stap neerwaarts te maken en te luisteren naar wat er werkelijk leeft in de maatschappij, zal het aantal stemmen op Wilders dramatisch blijven stijgen. Dan hebben de zittende politici hopelijk een knagend geweten, want in het Wilderstijdperk zal er niet meer op een zuivere manier worden bestuurd.

Harry Cornielje, Berg en Dal

Partijkrant
Is de Volkskrant in de vakantieperiode 2009 verworden tot partijkrant van de PvdA – vanwege de aanwezigheid van drie prominente leden in de zaterdagkrant van vorige week? Staatssecretaris mevrouw Jetta Klijnsma (Intermezzo, 18 juli). Minister Guusje ter Horst (Forum, 18 juli). Burgemeester Aleid Wolfsen (Voorpagina, 18 juli). Een overtrokken reactie op de verkiezingsuitslag voor het Europees Parlement?

Jan Emmen, Gouda

Smeuïg
Over het declaratiegedrag van Wouter Bos: nee, heer Wolfsen, u begrijpt het nog steeds niet. Het is niet smeuïg. Het hoort niet, en het deugt niet.

Rutger Lommerse, Haarlem

Beugel
Volgens mij is mijn burgemeester echt de weg kwijt. Hij vergelijkt het declaratiegedrag van Wouter Bos met mensen die het tien- of twintigvoudige verdienen. Omdat anderen veel meer verdienen en ook veel meer declareren, zou het gedrag door de beugel moeten kunnen.

Zou de aanhang van de PvdA, die gemiddeld tien tot twintig keer minder dan Wouter verdient, het nog snappen?

Deze inwoner van Utrecht in ieder geval niet meer.

Erik Dons, Utrecht

Benadelen
Aleid Wolfsen is het bashen van politici zat. Dat kan ik me wel voorstellen, maar politici en bestuurders roepen dat natuurlijk over zichzelf af. Waarom meten zij met twee maten?

Wolfsen verdedigt het gebruik van taxi’s door de Utrechtse wethouders met het argument dat er maar drie dienstauto’s beschikbaar zijn. Punt is echter waarom een goed betaalde wethouder een taxi mag declareren terwijl een andere overheidsmedewerker met een veel lager inkomen slechts zijn autokilometers mag declareren tegen maximaal 19 eurocent per kilometer. Moet die medewerker ook nog ergens zijn auto parkeren, dan moet dat uit diezelfde 19 eurocent.

Dat veroorzaakt natuurlijk een gevoel van onrechtvaardigheid.

Pim Zaalberg, Anloo

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden