Naar Turkije

Geert Wilders en een groep Nederlandse parlementariërs willen naar Turkije, maar Wilders zal niet officieel ontvangen worden...

Kader Abdolah

In Turkije maakt niemand zich druk over deze reis, maar Geert Wilders wist er in Nederland veel kabaal over te maken. Ongetwijfeld heeft dat hem weer een aantal extra zetels opgeleverd.

Hoeveel zetels heeft de Kamer eigenlijk? Want Geert Wilders haalt er almaar een aantal binnen, maar ze raken nooit op.

Turkije stond vorige week opnieuw in een kwaad daglicht bij ons in Nederland. We hadden het weer over de Turken die graag lid van de Europese Unie willen worden. Zij die hun islam aan ons continent willen opleggen. Gelukkig hadden we nu bewijs dat ze het door en door niet verdienen.

Voor wie het nog niet weet, heb ik goed nieuws. Het tij is gekeerd in Turkije. Ze willen helemaal geen lid meer worden van de Europese Unie. Ik weet dat via mijn Turkse vrienden. Turkije heeft Europa de rug toegekeerd.

Vroeger deden de rechtse pro-westerse Turkse kabinetten er alles aan om in het kamp van Amerika, Europa en Israël te komen en te blijven.

Dat is het verhaal van de vorige eeuw. In die tijd kampte het land nog met een identiteitscrisis. Turkije heeft zich inmiddels hervonden.

Na de val van het Ottomaanse Rijk en de stichting van de Republiek Turkije staan de Turken voor het eerst stevig in hun eigen schoenen. De nieuwe Turkse visie is verankerd in hun oude oosterse cultuur en hun dierbare eigentijdse Istanbul.

De stad Istanbul fungeerde ooit als een poort waardoor frisse Europese lucht naar heel Azië waaide, waaronder telegrafiekabels werden gelegd, waar treinen doorheen begonnen te denderen en waar boeken naar binnen werden gesmokkeld. Maar die poort is nu een ingang geworden waardoor vaker types als Geert Wilders binnen willen komen om te beledigen.

Als ik de president van Turkije zou zijn, zou ik Geert Wilders zeker buiten laten staan. Ik verkies principes boven de nonsens die in dit land vaak als vrije meningsuiting worden verkocht.

Ik doe dat vanwege de rijke geschiedenis van Turkije, de goddelijke moskeeën van Istanbul, de mysterieuze literatuur, de gastvrijheid van het volk en uit respect voor mijn Turkse vrienden.

De Turkse regering zegt het misschien niet hardop, maar het is riskant voor de Nederlandse delegatie om met zo’n provocateur naar Turkije te gaan.

Ik verbaas me dat de Nederlandse parlementariërs dit niet inzien.

We zitten hier en praten zo zoet over die mensen en hun achterlijke cultuur. We zitten hier en beslissen graag achter de rug van de Afghanen over hun land, maar mensen in Turkije kunnen daar anders over denken.

Vervolgens stuurt het parlement het prototype van deze mening naar het hol van de leeuw.

De Turkse regering heeft daar alert op gereageerd, maar Nederland heeft bedrieglijk veel kabaal gemaakt.

Geert Wilders mag iedereen blijven beledigen in Nederland, maar hij verdient het niet om in een islamitische cultuur als Turkije toegelaten te worden.

Laat hem gewoon thuis blijven. We hebben hem nodig om ons als Don Quichot te beschermen tegen het gevaar van de windmolen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden