Naar rechter om blokkeren euthanasie

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) wil een proefproces aanspannen tegen een arts die weigert door te verwijzen na een euthanasieverzoek. Jaarlijks zegt de NVVE honderden klachten te krijgen over artsen die niet willen voldoen aan een euthanasieverzoek, maar vervolgens weigeren de patiënt door te sturen naar een andere arts.

Maud Effting

‘Patiënten kunnen gewoon niet meer gaan shoppen, zo vlak voor hun dood’, zegt NVVE-voorzitter Eugène Sutorius. Voor het proces heeft de NVVE nog geen arts op het oog.

Met het proces wil hij helder krijgen of een arts verwijsplicht heeft. In de wet staat niet expliciet wat artsen moeten doen als ze euthanasie weigeren. Wel heeft de patiënt recht op goed hulpverlenerschap. Ook dient een arts de zorg zorgvuldig over te dragen als hij daar zelf niet toe in staat is.

‘Ruim 70 procent van de achthonderd klachten die we krijgen, gaat over artsen die niet willen helpen’, zegt Petra de Jong, directeur van de NVVE. ‘We horen bijvoorbeeld dat artsen beweren dat ze de onafhankelijke arts die de euthanasie moet toetsen, niet op tijd rond kunnen krijgen. En vervolgens laten ze het aankomen op palliatieve sedatie.’ Daarbij wordt een patiënt die nog een of twee weken te leven heeft, met medicatie in diepe slaap gebracht.

De NVVE verwacht dat het aantal euthanasieverzoeken de komende jaren zal stijgen, bijvoorbeeld door de sterke toename van dementerenden.

De KNMG, de beroepsvereniging van artsen, is in beginsel bereid mee te werken aan het proefproces. De KNMG vindt dat een arts niet actief op zoek hoeft naar een andere arts. ‘Hij heeft wel een morele plicht, maar geen juridische plicht’, zegt KNMG-voorzitter Arie Kruseman. ‘Van gewetensbezwaarde artsen kun je niet verwachten dat ze actief meewerken aan iets waar ze niet achter staan. Wij vinden wel dat een arts in een vroeg stadium moet aangeven dat hij niet aan euthanasie wil doen.’ Volgens hem komen vooral problemen voor bij onervaren artsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden