Nieuws Advocaat Asia Bibi

Naar Nederland gevluchte advocaat Asia Bibi terug naar Pakistan

De Pakistaanse advocaat van Asia Bibi, Saif-ul-Malook, heeft besloten naar Pakistan terug te gaan om Bibi zelf te verdedigen in een rechtszaak tegen haar. Dat meldt de stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC), die hem begin november in Nederland opving na zijn vlucht uit Pakistan.

Saif-ul-Malook tijdens een persconferentie in Nieuwspoort op 4 november 2018. Beeld Raymond Rutting

‘Het is steeds de wens van Malook geweest om zijn cliënte zelf te verdedigen totdat zij veilig is buiten Pakistan’, schrijft HVC. Malook moest in november Pakistan noodgedwongen verlaten vanwege aan hem gerichte doodsbedreigingen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaf hem in november tijdelijk opvang in Nederland. Hij kon gebruik maken van het zogeheten Shelter City-programma, voor mensenrechtenactivisten die in eigen land onder druk staan.

Bibi is een christen die jarenlang in de dodencel zat. Ze werd vrijgesproken van godslastering. Komende dinsdag wordt in Pakistan een verzoek tot herziening van de vrijspraak behandeld.

Of het vertrek van de advocaat permanent is, is niet duidelijk. De Pakistaanse krant The Express Tribune, die zegt met Malook te hebben gesproken, meldde op basis van bronnen dat dit wel het geval is. De krant schrijft dat Malook de Pakistaanse premier Imran Khan verzocht heeft zijn veiligheid te garanderen als hij in Islamabad is.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is op de hoogte van zijn besluit terug te keren. Mocht hij opnieuw afreizen naar Nederland, dan is onduidelijk of hij nog steeds gebruik kan en wil maken van het Shelter City-programma, laat een woordvoerster weten. ‘Dat hangt samen met meerdere factoren. Daarop valt nu niet vooruit te lopen.’

De stichting HVC prijst de moed van Malook, laat voorzitter Jan Dirk van Nifterik in een reactie weten. ‘Moedig dat hij zijn deskundigheid in dit dossier wil blijven inzetten.’ Zelf heeft de stichting op basis van veiligheidsanalyses het advies gegeven om niet terug te keren naar Pakistan. De dreiging vanuit extremistische moslimgroeperingen is nog altijd groot, aldus HVC.

Joël Voordewind, Kamerlid voor de ChristenUnie, meldt op Twitter dat hij Malook zaterdagmiddag heeft begeleid bij zijn vertrek vanaf Schiphol.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.