Naar het strand

Goed nieuws voor de liefhebbers van buitenlandse reisreportages: Rob Hof, in 2007 winnaar van de Zilveren Nipkowschijf met Sporen uit het Oosten, is komend jaar bij de NCRV terug met Toekomst Expres....

De aanhoudende klacht van veel documentairekijkers dat ze altijd zo laat aan hun trekken komen in de uitzendschema’s, is door de NCRV ter harte genomen: Toekomst Expres zal rond negen uur ’s avonds te zien zijn. Ook de soortgelijke serie Metropolis van de VPRO, een videonetwerk waaraan burger-correspondenten uit vijftig landen het afgelopen seizoen bijdragen leverden, keert terug. Reden dus om weer een beetje te gaan geloven in de aspiraties van Hilversum als het erom gaat de blik op de rest van de wereld ruim te houden; wat onze Haagse populisten en de kijkcijfer-doctrine daar ook tegenin mogen brengen.

Niet-voetbalkijkers prijzen zich in deze tijden alvast gelukkig met het feit dat het EK de Belgen geen barst interesseert. Bij VRT Eén en Canvas is weliswaar de zomer al ingeluid met de terugkeer van het ultrasuffe vakantiemagazine 1000 Zonnen, maar tegelijk wordt ook de leunstoelreiziger nog aardig bediend. Vorige week startte bij de Vlamingen een tiendelige documentaire serie over internationale badplaatsen. Begonnen werd met Rio de Janeiro, dinsdag was Karachi in Pakistan aan de beurt. Rijke en arme badgasten verschaffen in To the beach inzicht in de strandcultuur en de sociale, culturele en religieuze codes die ermee verweven zijn. Ondere andere de kusten van Oekraïne en China worden aangedaan. Aanbevolen.

Enigszins teleurstellend is De aarde vanuit de hemel, op woensdagen op Eén, waarvan gisteren de tweede aflevering te zien was. De titel verwijst naar het beroemde fotoproject dat de Franse fotograaf Yann Arthus-Bertrand in honderd landen vanuit de lucht van de aarde maakte (en te boek stelde), maar deze tv-serie is daarvan, althans in visueel opzicht, maar een slap aftreksel. Veelzeggend was de openingszin van Arthus-Bertrand in de eerste aflevering, toen hij met beide benen op de grond leeuwen in een Afrikaans reservaat zag: ‘Ongelooflijk om ze zo dichtbij te zien!’ Veel ‘aarde vanuit de hemel’ krijg je in deze tv-adaptatie dan ook helaas niet voorgeschoteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden