Naar de vroegmis of een mep met de bezemsteel

Tweeënhalve dag lang familie, eten, drinken en cadeaus; de Nederlandse Kerst lijkt meer dan voldoende. Maar wat nou als je echt geen genoeg krijgt van alle festiviteiten? Reis de Kerst achterna.

1. Mexico

In Mexico gaat de kerstviering al op 16 december van start. Op die dag beginnen Las Posadas, optochten die tot Kerstavond elke avond worden gelopen. In deze processies wordt de reis van Jozef en Maria nagespeeld; de hoogzwangere Maagd rijdt op een ezel en onderweg sluiten pelgrims en engelen zich aan. Bij elk huis op de route wordt de stoet met gezang ontvangen en uitgenodigd binnen te komen. Eenmaal in de huiskamer knielt iedereen rond de kerststal om te bidden.

2. Venezuela

Klokken en vuurwerk om vijf uur 's ochtends: om Kerst in Venezuela naar goed gebruik te kunnen vieren, is het zaak vroeg op te staan. Negen dagen voor Eerste Kerstdag beginnen hier de vroegmissen, elke ochtend bij het krieken van de dag. Een wekker is niet nodig; al het lawaai op straat geeft aan dat het tijd is naar de dichtstbijzijnde kerk te gaan. Op de ochtend van Eerste Kerstdag wordt dan in het hele land de Misa de Gallo, de Mis van de Haan, gehouden. Uiteraard ook om vijf uur.

3. Polen

Mocht dat vroege gedoe iets te veel van het goede zijn, dan is het misschien beter om in Polen wigilia, Kerstavond, te vieren. Op 24 december wordt iedere volwassene geacht overdag te vasten. Dat wordt 's avonds goedgemaakt met een reusachtig diner. Van oudsher is het vegetarisch, althans zonder vlees, en bestaat het uit zeven of twaalf gangen. Volgens de traditie dient een aantal gerechten hoe dan ook op tafel te komen: barszcz (bietensoep) of paddestoelensoep, gebakken of gekookte karper, maanzaadcake en pirogi, gevulde deegkussentjes. De maaltijd begint als de eerste ster aan de hemel te zien is. De pater familias gaat voor in het gebed en deelt zijn op¿atek, een soort grote hostie, met alle genodigden.

4. Italië

Als de gebruikelijke kerstdagen voorbij zijn en zelfs de champagne en de goede voornemens voor het nieuwe jaar alweer rijkelijk hebben gevloeid, is er nog ruimte voor de kerstgedachte. In Italië worden de cadeautjes niet uitgedeeld door de Driekoningen of een goedlachse dikzak in een rood pak, maar door La Befana, een kerstheks met losse handjes. Iedereen die haar ziet, krijgt een mep met haar bezemsteel; ze wordt liever niet opgemerkt. La Befana draagt een grote zak of mand vol cadeautjes die ze uitdeelt aan brave kinderen, de bengeltjes krijgen steenkool of donker snoep.

5. Rusland

Ook in Rusland neemt de kerstman een andere vorm aan. Hier is het Djed Moroz, Vadertje Vorst, die de presenten uitdeelt. Dat doet hij pas op 7 januari, omdat Rusland tot 1917 de Juliaanse in plaats van de Gregoriaanse kalender volgde. Hij komt in een door drie schimmels getrokken slee uit de taiga, samen met zijn kleindochtertje Snegoerotsjka (Sneeuwvlokje). Djed Moroz ontstond ten tijde van het communisme, toen elke vorm van godsdienst was verboden, maar tegenwoordig wordt op 7 januari ook weer het orthodoxe kerstfeest gevierd. 's Avonds vinden er urenlange missen plaats, waarin voornamelijk wordt gezongen. Aansluitend op deze dienst gaan jongeren van deur tot deur met een kersticoon. Ze feliciteren iedereen met de geboorte van Christus en zingen Koljadki, speciale kerstgezangen.

6. Australië

Zodra de winter heeft plaatsgemaakt voor de lente, lijkt het misschien onmogelijk om de juiste kerstsfeer nog te vinden. Maar niet getreurd, het is altijd ergens winter. Omdat Ierse immigranten het rond 1980 zat waren om altijd maar Kerst te vieren in een korte broek - het is in Australië immers hoogzomer op 25 december - besloten zij Yulefest in het leven te roepen. Kerst in juli, als er sneeuw ligt in de Blue Mountains.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden