Dagkoersen Uw politieke nieuwsbrief

Naar de stembus: hoe waait de wind?

Kiezers in Hoeksche Waard brengen in het dorpshuis hun stem uit voor de Provinciale Statenverkiezingen en het Waterschap. Beeld Arie Kievit

Goedemiddag,
Op de dag nadat premier Rutte zijn politiek assistent aan de anonimiteit ontrukte, mag Nederland naar de stembus. Vanuit welke hoek waait na vanavond de wind in de provincies en in de Eerste Kamer?

Hier zijn uw Dagkoersen. Deze politieke nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

GESPREK VAN DE DAG
Wachten op de uitslag

Verkiezingsdag! Traditioneel is dat voor politici een lange landerige dag van wachten, opkomstcijfers bestuderen, de laatste peilingen nog maar eens doornemen en natuurlijk zelf stemmen. Een parade van politieke leiders trok alweer aan ons voorbij met het stembiljet in de hand, van Rob Jetten tot aan Geert Wilders - allen uiteraard in de hoop dat ze vanavond door een feestende achterban op de schouders zullen worden gehesen.

 Er zijn politieke leiders die u al enige tijd voorspiegelen dat vandaag het kabinet kan worden weggestemd. Die verwachting verdient relativering, want zo makkelijk zal dat niet gaan. Denk aan het vorige kabinet, dat halverwege ook z'n meerderheid in de Eerste Kamer verloor maar alsnog uitgroeide tot de langstzittende ploeg sinds de Tweede Wereldoorlog. 

Minstens zo interessant is het daarom om uw keuze te bepalen aan de hand van de provinciale thema's. Want daar valt echt veel te kiezen, betoogt verslaggever Bart Dirks

De stembussen zijn nog tot 21.00 uur open. Toe die tijd kunt u al het verkiezingsnieuws volgen in ons liveblog. Snel daarna geeft de NOS via exitpolls een eerste indicatie van de uitslag. De echte uitslag komt pas in de loop van de nacht binnendruppelen. 

VROUW VAN DE DAG
Caroliene Hermans

Niet vaak wordt iemand in één ruk zo abrupt aan de anonimiteit ontrukt als Caroliene Hermans vandaag. Een korte blackout van premier Rutte dinsdagavond op tv en zijn daaropvolgende licht wanhopige uitroep (‘Caroliene! Help!') zadelden 1,5 miljoen kijkers op met de vraag: wie is Caroliene?

Verslaggever Ariejan Korteweg stelt haar aan u voor. 

Premier Rutte en zijn assistent Caroliene Hermans (L) op het Binnenhof. Beeld ANP - Bart Maat

EN DAN DIT NOG

Let op uw waterschap
Het zit de waterschappen niet mee in hun pogingen om ook van hun verkiezingen vandaag een diep doorleefd evenement te maken. De meeste kiezers weten zich toch al niet goed raad met het waterschap en nu maken veel gemeenten het ook nog eens lastig om te stemmen. Daarbij doemt vandaag namelijk een onverwacht probleem op voor kiezers die wat verder van huis hun stem willen uitbrengen: als zij daarbij onbewust de grens van twee waterschappen overschrijden, is hun stem voor het waterschap niet geldig

De Stemchecker
Voor wie nog moet stemmen en nog steeds zweeft: in deze stemwijzer vergelijkt u niet de verkiezingsprogramma's van de deelnemende partijen maar hun stemgedrag in de afgelopen jaren in de Eerste Kamer. Van de orgaandonorwet en het referendum en van de gekozen burgemeester tot het Oekraïneverdrag: hier ziet u in één oogopslag welke partijen het met u eens waren

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Deze nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.