Naar de hoeren kan net, naar de Theemsweg gaat te ver

Hoewel nooit meer is na te gaan of Fortuyns privéleven hem ooit als politicus zou hebben geschaad, lijkt Fortuyn meer te mogen dan Oudkerk....

Lidy Nicolasen

Oudkerk heeft een grotere staat van dienst in de politiek dan Schoenmakers. Beiden trachtten hun gedrag enigszins te verbloemen, zoals ooit de burgemeester van Harlingen. Die ging in 1641 voor 185 gulden zwijggeld en een vaatje boter vrijuit, nadat hij was betrapt in een bordeel. Hij was, zei hij, in een steegje neergehurkt om zijn 'gevoug' te doen, toen drie vrouwen zijn hoed en jas pakten. Hij rende ze achterna en belandde aldus in een hoerenkast.

Smoesjes ook bij recentere geruchtmakende affaires , die overigens meer met alcohol dan met seks te maken hebben. Zoals de 'nacht van Zwolle' van de burgemeesters Smallenbroek van Smallingerland en Faber van Hoogeveen. Ze raakten dronken verzeild in een ordinaire vechtpartij. Smallenbroek moest aftreden.

Ook ministers van het kabinet-Den Uyl raakten door alcoholmisbruik nogal eens in opspraak. 'Hij gaat klapwiekend het vliegtuig in', zei Marcel van Dam destijds over collega Jan Pronk. Fons van der Stee begon de dag met sherry en oud-burgemeester Bram Peper moest naar een kliniek. Er waren er die dronken achter het stuur kropen en tegen paaltjes reden, maar nergens werd dat onzichtbare lijntje dat leidt tot verwijdering uit de publieke functie definitief overtreden.

Seksuele escapades kennen we niet echt. Politici als Ruud Lubbers en Willem Vermeend stonden te boek als vrouwenversierders, maar dat leverde slechts stof op voor de borreltafel. Publicatie volgt pas als er voldoende feiten bekend zijn en het algemeen belang of de eigen geloofwaardigheid in het geding is. Zo bont heeft Lubbers noch Vermeend het in het openbaar ooit gemaakt.

Net als Fortuyn pochte Oudkerk over zijn geheime seksleven. Fortuyn zocht de kans de informatie te spuien, om eventuele chantage te voorkomen. Oudkerk sprak er met de columniste Heleen van Royen over, net als hij iemand die tot de culturele elite van Amsterdam hoort. Het was vast niet zijn bedoeling dat zijn woorden op straat kwamen te liggen. Zijn loslippigheid lijkt, anders dan bij Fortuyn, vooral niet bedoeld voor de kiezers.

Een tippelzone bezoeken is niet strafbaar. Maar tippelzones zijn afwerkplekken voor heroïnehoeren, die goedkope, snelle en nauwelijks veilige seks hebben te bieden. Maar deze junks werden uit de gemeentelijke bordelen verdreven door illegale prostituees en slachtoffers van vrouwenhandel uit met name Oost-Europa.

Van heinde en verre kwamen de hoerenlopers naar de Amsterdamse Theemsweg, totdat de gemeente het eigen bordeel als een sociaal onwenselijk en moreel verwerpelijk fenomeen sloot. De Theemsweg ligt aan de verkeerde kant van het smalle lijntje tussen goed en kwaad. Oudkerk zal in elke publieke functie de Theemsweg bij zich dragen, zoals Clinton de sigaar.

Abuis
In het artikel over wat een politicus wel en niet kan maken, stond dinsdag dat Marcel van Dam over Jan Pronk had gezegd dat die soms klapwiekte van de drank. Het citaat was echter van Aad Kosto en ging over Van Dam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden