Naam 'Nederland Transparant' misleidend

De nieuwe partij Nederland Transparant mag niet onder die naam meedoen aan de Tweede-Kamerverkiezingen. Dat heeft de Raad van State dinsdag bepaald....

ANP

Het bestuursrechtscollege vindt dat bij de kiezer ten onrechte de indruk kan ontstaan dat Nederland Transparant onderdeel is van de partij Europa Transparant van europarlementariër Paul van Buitenen.

Europa Transparant wil niets te maken hebben met de oprichter van Nederland Transparant en eiste van de Kiesraad die naam uit het Kiesregister te schrappen.

De Kiesraad wilde dat niet doen en wees de bezwaren van Europa Transparant af. Daarop stapte de partij van Van Buitenen naar de Raad van State, die dinsdag het beroep gegrond verklaarde.

Het rechtscollege is het niet eens met de opvatting van de Kiesraad dat de naam Nederland Transparant niet misleidend zou zijn, omdat er nog geen partij onder die naam of een vergelijkbare naam in het nationale Kiesregister was geregistreerd.

De Raad van State vindt de naam wel degelijk misleidend. Europa Transparant heeft aan de Europese verkiezingen meegedaan waardoor de kiezer de indruk kan krijgen dat Nederland Transparant de Nederlandse variant is van de partij van Van Buitenen.

De initiatiefnemers van Nederland Transparant hebben echter niets te maken met de partij van Van Buitenen, die dit jaar in het Europees Parlement is gekozen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden