Naam Balkenende zingt nu echt rond

Wordt u de Europese president? Balkenende steeds weer: ik ben geen kandidaat...

BRUSSEL In het hol van de leeuw zegt premier Balkenende het nog maar eens: ‘Ik ben geen kandidaat’. De massale aanwezigheid van pers en diplomaten voor de Brusselse vergaderzaal donderdagmiddag brengt hem niet van zijn stuk. Hij wil ook niet speculeren over de vraag of hij de eerste Europese president wordt. ‘Daarover wordt op deze vergadering helemaal niet besloten.’

Toch zingt zijn naam steeds hardnekkiger rond in Brussel. Vele interviewverzoeken vanuit Europa lopen de laatste dagen binnen bij de RVD. Allemaal afgewezen. Nederlandse diplomaten in Brussel worden aangeklampt. Maar ook zij geven niet meer info dan de baas zelf: nee, hij is echt geen

Nu heeft Balkenende nog de tijd. Alvorens de Europese regeringsleiders een besluit kunnen nemen over de nieuwe Europese topfunctie, dient het Verdrag van Lissabon geratificeerd te zijn. En daarvoor is nog altijd de handtekening van de Tsjechische president Klaus nodig.

Terwijl vele ogen op hem gericht zijn, maakt Balkenende een ontspannen indruk. Hij babbelt met de Duitse kanselier Merkel en krijgt de Franse president Sarkozy aan het lachen. Het besluit over de ‘poppetjes’ mag dan niet vallen, in de wandelgangen beheerst het wel de discussie. ‘Als de microfoons uitstaan, praat iedereen erover’, zegt een van de deelnemers.

De kansen van de voormalige Britse premier Blair zijn na donderdag gedaald. Alleen zijn opvolger Brown pleit nog voor hem. En dat is winst voor Balkenende. Maar binnen zijn christen-democratische familie is de naam van de premier niet de enige die rondgaat. De Luxemburgse premier Juncker gooit hoge ogen, de Oostenrijkse ex-premier Schüssel zou weer een streepje voor hebben bij Merkel.

Na afloop van de vergadering verzekert Balkenende dat er met geen woord gesproken is over het presidentschap. Dat een prominente partijgenoot in het Europees Parlement hem ‘een zeer goede kandidaat’ noemde, wuift hij weg. ‘Dat is de vrijheid van meningsuiting’, aldus de premier.

Buitenland Pagina 5

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden