Naakt

De naaktloper liep over straat. Naakt. Daar was niets vies aan, vond de naaktloper. 'Wie dit vies vindt, moet zich laten nakijken', zei hij tegen iemand met kleren aan....

Herman Koch

De naaktloper had een camera bij zich. Daarmee maakte hij foto's. Vooral van zichzelf. Het waren naaktfoto's.

'Wie deze foto's vies vindt, moet maar ergens anders naar kijken', zei hij tegen een fotograaf die mensen met hun kleren aan fotografeerde.

Vroeger, bij de naaktloper thuis, was naakt heel gewoon. Zijn ouders liepen naakt door het huis. Er zat geen haakje op de deur van de wc. Er hing geen douchegordijn in de douchecel. In bad ging je naakt. Je wist niet beter.

'Naakt is niet vies', zeiden de ouders van de naaktloper. 'Naakt wordt pas vies door de anderen. Door de manier waarop ze naar naakt kijken.'

In de vakantie gingen ze naar een camping waar iedereen naakt liep. Je ging zonder zwembroek de zee in. Je ging zonder zwembroek volleyballen. Bij het slaan van een smash dansten de geslachtsdelen van de mannelijke spelers op en neer. Ook borsten zaten vaak losser dan je dacht.

Was dit een mooi gezicht? vroeg de naaktloper zich soms af. Maar dan zeiden zijn ouders dat je niet bij mooi moest stilstaan. Omdat naakt puur was.

Er liepen ook kinderen naakt rond op de camping. Je had daar geen bijgedachten bij. Omdat het in Nederland te koud was, lag de camping in Frankrijk. Er moest een hoog hek omheen. Dat was om de manier waarop Fransen naar naakt keken. Niet zoals Nederlanders. Meer typisch Frans. Vies.

'We moeten blij zijn dat we in Nederland wonen', zeiden de ouders van de naaktloper. 'In Nederland zijn we veel verder. Doe je kleren uit.'

'Ik heb het koud', zei de naaktloper.

Zijn ouders slaakten een zucht en rolden met hun ogen. Hun zoon was een kind. Hij was onschuldig. Puur. Toch had hij een paar dingen nog niet begrepen.

'In alle andere landen lopen ze achter op Nederland', zeiden ze. 'Alle andere landen. Ze kijken daar vies. Neem Engeland. Daar holt soms iemand naakt over een voetbalveld. Of over een tennisbaan. Dat is om hoe ze in die landen met naakt omgaan. In Nederland, dat op dit gebied voorop loopt, hoeft dat niet.'

Die nacht sloop er een kat hun tent binnen. Zijn ouders knepen hem net zo lang in het donker tot hij begon te miauwen.

Later werd de naaktloper groot. Hij kwam op een leeftijd dat hij minder graag naakt liep. Hij kreeg verkering. Alleen voor haar kleedde hij zich nog uit. Hij bleef zich naakt douchen. In zee trok hij zijn zwembroek pas uit als hij al voorbij de eerste golven was. Later hield hij hem gewoon aan. 'In zee ziet niemand dat ik niet naakt ben', verdedigde hij zich.

Zijn ouders zagen het als een fase. Hij wilde niet meer mee naar de camping. Hun lichamen werden ouder. Wie naakte, oude lichamen vies vindt, is gek. Tenslotte gingen ze dood. Ze werden naakt begraven.

De naaktloper had ondertussen besloten zijn kleren aan te houden. Alleen daaronder bleef hij naakt. Dat kon je niet zien, maar het was wel zo.

'Ik loop naakt', zei hij tegen een ieder die het maar horen wilde. 'Onder mijn kleren heb ik helemaal niets aan.'

Samen met zijn vrouw kreeg hij twee kinderen. Wanneer hij ze in bad stopte, keek hij zoveel mogelijk over ze heen, naar de flacon met babyshampoo bijvoorbeeld.

'Er lopen genoeg viezerikken rond die deze badscène maar wat graag zouden willen downloaden', gromde hij. 'Zeker in conservatieve landen als Frankrijk en Engeland die enorm op Nederland achterlopen. Naakt worden mijn kinderen beter schoon. Wie daar vies naar kijkt is zelf vies.'

Ze hadden inmiddels ook een kat die bij hun op de slaapkamer sliep. Alvorens zich 's avonds uit te kleden deed de naaktloper altijd eerst het licht uit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden