Naakttweets, onderbroeken en andere gênante sociale-mediamomenten in 2011

Nu het jaar ten einde loopt is het weer tijd voor de lijstjes met het beste van het afgelopen jaar. Wat waren de beste nieuwe boeken, de mooiste nummers of de belangrijkste politieke quotes van het jaar? Vk.nl blikt terug met 'de 11 van 11'. Vandaag: de meest gênante of onhandige social-mediamomenten.

Anthony Weiner.Beeld ap

1: Weinergate
Al in mei was duidelijk wat de sociale media-blunder van 2011 zou zijn. Iemand die Weiner heet en een foto van zijn weener (Engels voor een kleine penis) tweet heeft alle ingrediënten voor het gênantste twittermoment van het jaar. Het prominente Amerikaanse Congreslid Anthony Weiner zette een foto van zijn erectie-in-onderbroek openbaar op Twitter - in plaats van als privébericht - voorzien van het bijschrift 'En deze is van mij'. Eerst beweerde Weiner nog dat hij gehackt was, later gaf hij toe de foto wel degelijk verzonden te hebben, en bleek dat de getrouwde Weiner vaker pikante foto's en berichten naar jongedames stuurde. Weiner trad drie weken later af.

2: Beekhuisgate

Je zou denken dat politici wereldwijd hadden geleerd van Weinergate en wel drie keer checkten of de tweet die ze versturen openbaar is of privé. Maar Gijsbert Beekhuis, burgerraadslid van de Spakenburgse partij SVP, deed het vorige maand nog eens dunnetjes over. Hij verblijdde zijn echtgenote met erotische voorstellen via Twitter, maar realiseerde zich niet dat iedereen mee kon genieten. De fractievoorzitter van de SVP (Spakenburgse Vrijheids Partij) noemt de berichten in de Amersfoortse Courant onfatsoenlijk. Er vond een fractieberaad plaats over de kwestie, maar op waarschijnlijk wat gegniffel na, had het geen gevolgen voor de politicus.

3: Ryan Giggs
Manchester United-voetballer Ryan Giggs heeft hoogstwaarschijnlijk een hartgrondige hekel aan sociale media. Britse media ontdekten dat Giggs een buitenechtelijke relatie zou hebben met Imogen Thomas, voormalig Miss Wales en Big Brother-ster. Giggs wist de Britse rechter te overtuigen van de noodzaak om alle berichtgeving over zijn persoon in de Britse media te laten blokkeren door een zogeheten 'super injunction'. Deze 'antieke' privacywet wordt vaker door Britse celebrities gebruikt om negatieve berichtgeving rondom hun persoon te voorkomen. Maar sociale media vallen niet onder de wet en dat heeft Giggs geweten. De traditionele Britse media hielden zich netjes aan het muilkorven door Giggs, maar op sociale media bleek dit een averechts effect te hebben. Tienduizenden Twitteraars hebben de naam van Giggs op het web doen rondzingen. Giggs was 'not amused' en probeerde vervolgens de Britse Twitteraars voor de rechter te dagen.

4: Charlie Sheen
Een lijstje met sociale media-blunders is natuurlijk niet compleet zonder Charlie Sheen. Het is al langer bekend dat de acteur dol is op Twitter om zijn bizarre gedachtespinsels de wereld over te sturen. Maar nu gebruikt hij Twitter ook al als een soort openbare voicemail. Hij vroeg de zanger Justin Bieber via een openbare oproep op Twitter om hem terug te bellen, en stuurde zijn telefoonnummer mee. Sheen werd platgebeld door duizenden fans en treiteraars en voelde zich genoodzaakt zijn nummer te veranderen.

5: Kenneth Cole

2011 was natuurlijk het jaar van de Arabische lente die deels plaatsvond op sociale media. De zogeheten #hashtags, waarmee onderwerpen worden aangegeven, over de revoluties waren bijna constant trending op Twitter. Kledingontwerper Kenneth Cole dacht hier slim op in te spelen en misbruikte de veelgebruikte hashtag 'Cairo' niet voor een ondersteuning aan de Egyptische revolutie, maar voor reclame. Hij tweette: 'Oproer onder miljoenen mensen in #Cairo. Het gerucht gaat dat onze nieuwe lentecollectie online staat op (link). De ontwerper werd verguisd en uitgespuugd door duizenden Twitteraars en Cole bood zijn excuses aan.

6: Khalid Sinouh

Als voetballer kun je je op Twitter maar beter niet te veel laten gaan over zaken die niet het trappen tegen een bal betreffen. Dit ontdekte PSV'er Khalid Sinouh in september dit jaar. De reservekeeper kreeg een waarschuwing nadat hij een een aantal keer over de (media)aandacht voor de herdenking van de terroristische aanslagen van 11 september 2001 tweette. Zo noemde Sinouh de berichten over de gebeurtenissen in de Verenigde Staten 'propaganda'. PSV distantieert zich van de uitspraken. De Amsterdammer liet achteraf weten alleen een boodschap te willen meegeven dat de herdenking van 11 september niet in verhouding staat tot de wereldproblemen.

7: Eva Hoeke
Denk voordat u tweet, is een advies dat Eva Hoeke goed had kunnen gebruiken. Hoeke stapte vorige week op als hoofdredacteur van het modeblad Jackie. Dit naar aanleiding van de commotie die was ontstaan over een artikel met als kop 'De Niggabitch', waarin wordt verwezen naar zangeres Rihanna en haar kledingstijl. Rihanna reageerde woest en twitterde naar Hoeke: 'Ik hoop dat je Engels kunt lezen, want jouw tijdschrift is een zielige weergave van de evolutie van mensenrechten! Ik vind je respectloos en nogal wanhopig! (...') NIGGA BITCH'?! Nou met alle respect, namens mijn ras, hier zijn mijn twee woorden voor jou...FUCK YOU!' Hoeke wuifde aanvankelijk de kritiek een beetje weg en zei dat het gewoon een grap was en dat ze dacht dat het wel kon. Dit werd haar niet in dank afgenomen, via Twitter en Facebook kwamen allerlei verwensingen binnen, waaronder 'nazihoer' en 'KKK-liefje'. Later gaf ze toe dat ze te snel standpunten heeft ingenomen door de druk van sociale media.

8: Serena Williams
2011 was het jaar dat bekende vrouwen niet meer op een aanbod van de Playboy wachtten maar zelf het heft in hand namen om hun aantrekkelijke vormen de wereld over te laten gaan. De naaktfoto van Scarlett Johansson is inmiddels wereldberoemd en ook de billen van Anouk zijn wereldberoemd in Nederland. Dat kan ik ook, dacht Serena Williams, en plaatste een 'blootfoto' van zichzelf. 'Hypocriet', oordeelden velen: Serena had namelijk net problemen gehad met een stalker. De man bleek Serena al een tijdje te volgen, en bleef op de hoogte van haar locatie via Twitter. Dat dacht hij tenminste, want Serena verbleef op dat moment in New York. Dat de Amerikaanse net nu een weinig verhullende foto op Twitter zette, leidde dan ook tot veel protest op de sociale netwerksite. De jongste Williams heeft hierop het beeld offline gehaald.

9: Ashton Kutcher
Ashton Kutcher heeft veel te danken aan sociale media en heeft de media niet meer nodig met zijn bijna 9 miljoen Twitter-volgers. Die mochten de emotionele tweets over de scheiding van Demi Moore dan ook tot in de details volgen, en daar smulden de twitteraars van. Minder smullen ze van het verdedigen van pedofielen. Het kwam een footballclub op de hoon van Kutcher te staan toen zij trainer Joe Paterno ontsloegen. Deze trainer werd ontslagen omdat hij een beschuldiging voor pedofilie van zijn assistent had verzwegen, maar dat had Kutcher even gemist. Sindsdien tweet hij niet meer zonder het door zijn pr-mensen te laten checken.

10: Chrysler

Sommige mensen vergeten dat ze nog ingelogd staan op het Twitteraccount van hun werkgever, of misbruiken hun bedrijfstwitteraccount gewoon om hun frustratie te uiten bij een groot publiek. Zo ook een twitteraar in maart, die tweette: 'Ik vind het ironisch dat in een autostad als Detroit niemand weet hoe ze een ******* auto moeten besturen.' Dit was echter verstuurd met het account van autofabrikant Chrysler. Zij zagen de ironie er niet van in en ontsloegen de medewerker.

11: Mark Zuckerberg
Facebook-oprichter Mark Zuckerberg probeert al jaren de beschuldigingen van slechte privacy-bescherming op Facebook van zich af te schudden. Best wel gênant was dus dat zijn eigen account gehackt was. Zijn privéfoto's werden openbaar gemaakt, zoals foto's van Zuckerberg en zijn vriendin, maar ook één van de jonge miljonair die een kip bij zijn poten op de kop houdt. Ook werden er berichten op zijn Facebookpagina geplaatst, die velen 'like-ten' alvorens te werden verwijderd. Sindsdien zijn er aanpassingen verricht om hacken in de toekomst moeilijker te maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden