Naakt bed
De Nederlander vervangt gewoonlijk eens in de tien jaar zijn matras en eens in de vijftien jaar het bed...
Zouden er nog Nederlanders onder een deken slapen? Frans Gee len van Beter Bed, de grootste beddenspeciaalzaak van Neder land, vermoedt dat het om een kleine minderheid gaat. Nederland heeft zich sinds 25 jaar massaal bekeerd tot het dekbed.
Dat de deken in ongenade is gevallen, komt ook door de dekbedovertrekken waarmee de consument zich wil of kan onderscheiden. Bedmode heet dat dan hetgeen suggereert dat men per seizoen van dessin en stof wisselt. In de berichten van het Perscentrum Wonen worden jaarlijks opgewonden trendverschuivingen gesignaleerd, die met veel korrels zout moeten worden genomen. Want zo revolutionair gaat de Nederlander niet te keer in de slaapkamer. Voor wat het waard is: voor deze winter worden drie stijlen onderscheiden: Soft Focus, Hotel Chic en Modern Art. In de eerste stijl grijpen de stylisten weer eens terug op de natuur en de romantiek met borduursels, mohair en kasjmier stoffen; Hotel Chic speelt in op de invloed van grand hotels met donkere kleuren en zware stoffen, terwijl met Modern Art meer het sixties-gevoel wordt binnengehaald. Fellere kleuren, ab stracte motieven.
De winkeliers bidden dat de consument hierdoor over de drempel wordt gehaald, want het is somberheid troef in de branche. Grote uitgaven zijn in de tegenvallende economie niet aan de orde. De vrouw, die gewoonlijk de beslissingen neemt op dit gebied, wacht op haar man en die wacht weer op de loonsverhoging die maar niet komt. In 1999 verkocht Beter Bed nog goed; daarna ging het geleidelijk aan minder.
Ook al zit het de branche tegen, er zijn wel enkele verschuivingen te merken. De boxspring is nog steeds bezig met zijn opmars. Het voordeel van de boxspring is dat hij los, dat wil zeggen zonder ombouw, in de slaapkamer kan worden geplaatst, of voorzien van een voetenen hoofdboord. Alle varianten zijn in trek, zegt Geelen, en dat geldt ook voor de matrassen. Gewoonlijk ligt het voor de hand het matras met pocket-binnenvering op de basis te leggen, hoewel de concurrentie van visco-schuim toeneemt, een aan de ruimtevaart ontleende vinding. Het is een elastisch kunststof materiaal, dat de vorm aanneemt van het lichaam. Nooit meer last van de kuil van je bedpartner het moet voor veel Nederlanders een droom zijn die uitkomt.
Hoeveel reclame er ook voor wordt gemaakt het waterbed is over zijn hoogtepunt heen. Deskundigen schatten het marktaandeel op een stabiele 5 procent. Geelen: 'Nederland was een van de eerste landen waar het waterbed enthousiast werd ontvangen. We merken dat Duitsland die trend nu pas oppakt.' Het is het bekende verhaal van de wet van de remmende voorsprong. Nederland is al weer een mode verder, zoals die van de stalen bedden. Die zijn niet uitgerust met spijlen, want dat doet te veel denken aan de koele ledikanten van vroeger en het klassieke ziekenhuisbed. Nee, dit is romantisch, dat wil zeggen, geornamenteerd metaal, dat niet terugkeert in de slaapkamerkasten. Geelen: 'Een slaapkamer is per slot van rekening geen kantoor.'
Wat is het meest gekochte bed in Nederland? Elke fabrikant heeft het predikaat op de hoofdprijs, objectiviteit dus niet gegarandeerd, maar de koploper op het gebied van bedbodems is bekend: de lattenbodem. Net als de deken lijkt het beddenspiraal gedoemd antiquarisch te worden. Auping, de grootste fabrikant in Nederland, heeft ontegenzeggelijk met het Auronde-bed een klapper gemaakt. Honderdduizenden Neder landers vielen sinds de jaren zeventig voor het ontwerp van Frans de la Haye, omdat het een listig product was. De gestoomde beukenhouten ombouw voorkwam met zijn ronde hoeken blauwe plekken bij het bedden opmaken. Auronde is een klassieker, ook al is het langzamerhand omringd met klonen. Beter Bed denkt het best te hebben gescoord met een bed van eigen makelij dat voor tussen de 300 en 600 euro wordt geleverd inclusief matras, en ook nog eens gratis thuis bezorgd.