Na zeventig jaar nog steeds fris

Echt vakwerk veroudert niet, zoals een heruitgave uit 1947 laat zien.

null Beeld
Beeld

Omslagen die zeventig jaar goed blijven, daar zie je niet veel voorbeelden van. Zo'n zeldzaamheid is En de akker is de wereld van Dola de Jong (1911-2003), een herontdekte roman uit 1947 die deze maand opnieuw verschijnt bij uitgeverij Cossee.

Uitgeefster Eva Cossée vond het oorspronkelijke ontwerp van Susanne Heynemann zo sterk, dat ze het ongewijzigd heeft overgenomen. 'We hebben nog geëxperimenteerd met andere kleuren en typografie, maar daar werd het niet beter van. Dat pleit voor de kwaliteit van het ontwerp. Illustratie, typografie en kleurstelling vormen een onlosmakelijk geheel. We hebben daarom zelfs de gebruikelijke toevoeging 'roman' en de uitgeversnaam achterwege gelaten.'

Susanne Heynemann (1913-2009) was een begrip onder haar vakgenoten. Querido-uitgever Reinold Kuipers roemde de 'onorthodoxe vrijheid' waarmee ze haar vak beoefende. Ook minder ingevoerde lezers kennen haar werk: Heynemann tekende het vignet dat Querido vanaf 1949 gebruikte op de Salamanderreeks. Voor dezelfde uitgever ontwierp ze klassiekers als Hella Haasses De scharlaken stad, Het woud der verwachting en De verborgen bron.

Haar bekendste werk is ongetwijfeld de reeks woordenboeken voor uitgeverij Wolters (later Wolters-Noordhoff), waarop ze sierlijke calligrafie combineerde met strakke diabolovormen.

Voor Eva Cossée was het nog een toer een gave eerste druk te vinden van En de akker is de wereld waarvan het omslag voor de heruitgave kon worden gereproduceerd. 'Ik bezit een exemplaar uit de boekenkast van mijn moeder, maar dat is een Salamander met een blauw stofomslag. De zoon van Dola de Jong, Ian Joseph, die in Californië woont, had de eerste uitgave zelf niet meer. Maar hij bezorgde mij die via een dochter van Leo Vroman, met wie Dola de Jong goed bevriend was en die het boek al die jaren had bewaard.'

Dola de Jong: En de akker is de wereld
Ontwerp Susanne Heynemann.
Cossee; euro 21,90.

null Beeld
Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden