Nieuws

Na zeven jaar moeder aangehouden die wordt verdacht van achterlaten baby in vuilcontainer

De politie heeft een 31-jarige vrouw aangehouden die ervan wordt verdacht bijna zeven jaar geleden haar pasgeboren baby te hebben achtergelaten in een ondergrondse container. Lange tijd was er geen spoor van een verdachte in deze zaak uit 2014.

Een voorbijganger hoorde destijds huilgeluidjes uit deze ondergrondse container in Amsterdam. Beeld
Een voorbijganger hoorde destijds huilgeluidjes uit deze ondergrondse container in Amsterdam.

De zuigeling, destijds tussen de 10 en 20 dagen oud, werd gered door de brandweer nadat een voorbijganger in de vroege ochtend gehuil uit een container in de Amsterdamse wijk Geuzenveld-Slotermeer hoorde komen.

De vrouw is in april in Duitsland aangehouden en staat op 17 augustus voor de rechter. Ze had geen vaste woon- of verblijfplaats. De politie kwam haar op het spoor via een vingerafdruk op de tas waarin de baby zich in 2014 bevond. Een internationale controle leverde volgens het OM een match op met een Duitse databank.

In mei is de vrouw overgeleverd aan justitie in Nederland, ze zit sindsdien in voorlopige hechtenis. Met dna-onderzoek is vastgesteld dat de vrouw de moeder is van het kind dat destijds in de container lag. Ze wordt verdacht van poging tot kindermoord.

Het is een opmerkelijke wending in een zaak waarbij de politie lange tijd van het ene dode spoor naar het andere liep. Ondanks de vingerafdruk op de tas en het dna van de moeder dat op de baby werd aangetroffen, wist de politie geen verdachte te vinden. Het dna van de moeder kwam niet voor in de politiesystemen.

Ook een dna-verwantschapsonderzoek, waarbij naar familieleden wordt gezocht, leverde niets op. De zoektocht naar verwanten op basis van dna was in 2015 nog een noviteit, omdat een dergelijke onderzoeksmethode toen pas enkele jaren was toegestaan.

Frustratie

Wel kon het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) vaststellen dat de moeder in Nederland was geweest in de weken voor het misdrijf, op basis van een isotopenonderzoek naar de haren van de baby. Dergelijk onderzoek geeft uitsluitsel over de verblijfplaats van iemand in de maanden ervoor. De moeder had de isotopen doorgegeven aan de baby.

Er waren nog een aantal aanwijzingen. Zo was het kindje duidelijk in de handen van een zorgverlener geweest: ze was gezond en had bijvoorbeeld een hielprik gekregen. De recherche concludeerde dat ze in een ziekenhuis ter wereld was gekomen.

Op basis van de luier die de baby droeg bracht de politie het aantal mogelijke ziekenhuizen terug tot vier. Ondanks een beroep op de zorgmedewerkers meldde geen enkele getuige zich. Sommigen beriepen zich op het medisch beroepsgeheim, tot frustratie van de onderzoekers.

Gearresteerd in Duitsland

Dat er na al die tijd een verdachte in beeld is, is te danken aan een samenloop van omstandigheden in Duitsland. Volgens een woordvoerder van het OM is de vrouw daar gearresteerd voor een strafbaar feit – het OM zegt niet te weten waarvoor – waarna haar vingerafdruk in een database terechtkwam. Door middel van een internationale check, die volgens de woordvoerder op routinebasis plaatsvindt, kwam de overeenkomst met de vingerafdruk op de tas in de container aan het licht.

Aanvullend onderzoek wees uit dat de vrouw in de periode van het misdrijf op een adres in de buurt van de container verbleef. Met dna-onderzoek heeft het OM vastgesteld dat de verdachte de moeder is van het meisje dat destijds in de container is achtergelaten.

De baby die in 2014 in de container werd gevonden, werd nadien geadopteerd. Het inmiddels 6-jarige meisje maakt het goed, schrijft het OM. In haar belang is de arrestatie niet eerder naar buiten gebracht. De verdachte wordt 17 augustus eerst voorgeleid in een pro-formazitting. De zaak zal dan nog niet inhoudelijk worden behandeld.

Vondelingkamers

Het komt vaker voor dat zuigelingen worden achtergelaten, hoewel de omstandigheden waarin dat gebeurt verschillen. Uit cijfers van het NIDAA (Nederlands Instituut voor de Documentatie van Anoniem Afstanddoen) blijkt dat sinds 2006 in totaal 19 pasgeboren kinderen levend werden gevonden. In diezelfde periode trof men 45 babylijkjes aan.

In februari dit jaar werd een levende baby aangetroffen in een vuilcontainer in Amsterdam-Zuidoost. Een kind te vondeling leggen is strafbaar, tenzij ouders het doen bij een zogeheten vondelingkamer. Daarvan zijn er in totaal tien in Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden