Na zes jaar burgeroorlog sluiten Libische rivalen wapenstilstand
Na zes jaar burgeroorlog hebben twee Libische rivalen dinsdag een voorwaardelijke wapenstilstand gesloten. Fayez al-Sarraj, premier van de internationaal erkende regering, en Khalifa Haftar, de commandant van de strijdkrachten die het oosten van het land in handen hebben, zijn het eens geworden na bemiddeling van de Franse president Emmuanel Macron.
Beide partijen beloven zich te onthouden van geweld 'anders dan strikt voor terreurbestrijding'. De wapenstilstand moet een opmaat zijn tot verkiezingen komend voorjaar onder toezicht van de Verenigde Naties.
De twee Libische leiders hadden elkaar al in mei in de Verenigde Arabische Emiraten gesproken. Die ontmoeting leverde bijna een overeenkomst op, maar op het laatste moment besloten ze toch geen deal te ondertekenen. Dit keer vonden de besprekingen op initiatief van Macron plaats in Parijs, die hoopt zijn internationale betrokkenheid te onderstrepen.
Drie regeringen
Sinds de dood van dicator Muammar Kadhafi in 2011 woedt er een burgeroorlog in Libië. Het land telt drie regeringen die elkaar via honderden milities bevechten. In Parijs zaten weliswaar maar twee partijen aan tafel, maar Al-Sarraj en Haftar zijn wel erg invloedrijk.
Europa heeft veel belang bij een stabieler Libië, omdat hier vandaan veel migranten naar Italië vertrekken. De Europese Unie probeert met Al-Sarraj samenwerken om deze migratie tegen te gaan.
undefined
De reddingsschepen voor de Libische kust zijn 'ongewild deel van het systeem'
Voor de Libische kust zijn veel particuliere reddingsschepen actief. Ze vissen duizenden migranten uit zee. Maar helpen ze de smokkelaars hier niet mee? (+)