NieuwsWikileaks

Na VS wil ook Zweden nu uitlevering van Julian Assange, in verband met verkrachtingszaak

De Amerikanen krijgen er een concurrent bij in de jacht op de uitlevering van Julian Assange. Het Zweedse openbaar ministerie heeft maandag bekendgemaakt dat het een strafrechtelijk vooronderzoek heropent naar de mogelijke aanranding en verkrachting in 2010 van twee Zweedse vrouwen door de Wikileaks-oprichter.

Julian Assange na zijn veroordeling in Groot-Brittannië, gefotografeerd door de ruit van een politiebusje. Beeld AFP
Julian Assange na zijn veroordeling in Groot-Brittannië, gefotografeerd door de ruit van een politiebusje.Beeld AFP

Zweden zal daarom opnieuw een Europees arrestatiebevel doen uitgaan naar de 47-jarige Australiër en ook een verzoek om uitlevering indienen bij Groot-Brittannië.

‘De omstandigheden zijn veranderd. Er liggen nu mogelijkheden om Assange naar Zweden te krijgen’, zei de Zweedse vice-hoofdaanklager Eva-Marie Persson maandagochtend tijdens een persconferentie. Het Zweedse openbaar ministerie vindt dat er nog steeds genoeg grond is om onderzoek te doen naar een verkrachtingszaak rond Assange negen jaar geleden.

Het vooronderzoek was eerder neergelegd, omdat Assange de ambassade van Ecuador in Londen in wist te vluchten en zich daar vervolgens jarenlang voor de Zweedse justitie kon verschuilen. Omdat Ecuador begin april de handen aftrok van Assange, ziet Zweden alsnog kans Assange te dwingen om mee te werken aan het strafrechtelijke vooronderzoek naar hem.

Het is niet zo dat er de afgelopen jaren in Zweedse media over de zaak-Assange is gediscussieerd, maar er overheerst in het Scandinavische land wel een beeld van Assange als een journalistieke held met donkere kanten. Zeker in de nasleep van de in Zweden sterke #MeToo-beweging, lijkt de zaak-Assange ineens een soort erekwestie te zijn geworden, een mogelijkheid om te laten zien aan de wereld dat Zweden het land is dat onrecht tegen vrouwen altijd zal bestrijden.

Aanranding en verkrachting

‘Ik spreek namens mijn cliënte. Ze is dankbaar en hoopt nu gerechtigheid te krijgen’, zei Elisabeth Massi Fritz onder meer in de Zweedse krant Dagens Nyheter. De bekende Zweedse strafrechtadvocaat vertegenwoordigt een van de twee vrouwen die op 20 augustus 2010 aangifte deden van aanranding en verkrachting, tijdens afzonderlijke momenten, door Assange. Hij was toen op bezoek in Zweden. De vrouwen waren vrijwilligers bij Wikileaks.

De Zweedse verkrachtingszaak rond Assange is op verscheidene onderdelen al verjaard, maar Assange zou desondanks nog steeds een gevangenisstraf van maximaal vier jaar kunnen krijgen in een van de aanrandingszaken, meldde Dagens Nyheter. De Zweedse justitie zou hem in ieder geval voor 20 augustus volgend jaar formeel moeten aanklagen.

Assange zit sinds vorige maand een gevangenisstraf van vijftig weken uit in Groot-Brittannië wegens het schenden van borgtochtafspraken in 2012 rond de Zweedse uitleveringskwestie. De Zweedse juridische ‘perikelen’ waren de afgelopen tijd echter naar de achtergrond verdwenen vanwege het Amerikaanse uitleveringsverzoek tegen Assange. De Verenigde Staten willen hem voor het gerecht hebben, omdat hij klokkenluider Chelsea Manning zou hebben geholpen bij een poging een Pentagon-wachtwoord te kraken. De Zweedse officier van justitie Eva-Marie Persson zegt dat ze zich ervan bewust is dat Zweden nu een concurrent wordt van de Verenigde Staten. Het is volgens haar aan de Britse autoriteiten om te bepalen welk uitleveringsverzoek de hoogste prioriteit krijgt.

Het kan niet leuk zijn om Julian Assange te zijn

Van Jan Mulder is de uitspraak ‘het is leuk om Jan Mulder te zijn’. Het kan niet anders of het is niet leuk om Julian Assange te zijn.

Commentaar: Er valt wel wat af te dingen op Assanges reputatie, maar zijn verdiensten moeten het zwaarst wegen.

Assange heeft een Britse rechter laten weten dat hij niet van plan is akkoord te gaan met zijn uitlevering aan de VS. Die willen hem berechten wegens de publicatie van honderdduizenden vertrouwelijke documenten.

Is Assange een martelaar voor de persvrijheid of, zoals de Amerikaanse justitie betoogt, een inbreker die heeft geprobeerd de computers van de Amerikaanse overheid te hacken?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden