nieuwsAmsterdam

Na vijf schietpartijen in vier dagen wil Amsterdamse raad spoeddebat: ‘De intensiteit van dit geweld baart zorgen’

Na vijf schietpartijen in vier dagen tijd, nog een ander geweldsincident en een handgranaat bij een woning, wil de voltallige gemeenteraad een spoeddebat met burgemeester Femke Halsema. Daarin wil de raad tot maatregelen komen om het geweld in de wijken terug te dringen.

Bij een schietpartij in de Bijlmer werd donderdag een 28-jarige man doodgeschoten. Beeld ANP

Met name in stadsdeel Zuidoost, met als grootste wijk de Bijlmermeer, vlogen de kogels in de rondte. Bij de flat Hogevecht werd donderdagavond rond 19.15 uur een 28-jarige man doodgeschoten, het twaalfde dodelijke slachtoffer van vuurwapengeweld in Amsterdam dit jaar. Volgens Het Parool stond de man niet bekend als zware crimineel, maar had hij wel een strafblad.

‘Deze reeks schietpartijen staat niet op zichzelf’, zegt Don Ceder, fractievoorzitter van de ChristenUnie en een van de initiatiefnemers van het debat. Dat blijkt ook uit een online kaartje van de lokale televisiezender AT5. Elk van de ongeveer 60 schietincidenten in 2019 wordt daarop weergegeven door een revolver in een gekleurd bolletje. De kleur geeft de ernst aan: van ‘schietincident zonder gewonden’ tot ‘dodelijk schietincident’. Het stratenplan zelf is nauwelijks meer te zien.

Ceder: ‘Al jaren zijn liquidaties in Amsterdam aan de orde, maar de roekeloosheid en intensiteit van dit geweld baart zorgen. De afgelopen dagen vlogen verschillende kogels door woonkamerramen. Het raakt de veiligheid van Amsterdammers.’

Mars voor hoop

De Amsterdammers laten dan ook van zich horen. Nog geen twee weken geleden liepen in Amsterdam-Zuidoost meer dan tweehonderd mensen mee met de mars Stop the Violence, georganiseerd door de kerk Victory Outreach. De concrete aanleiding was een moord: de liquidatie van crimineel Inchomar Balentien (33).

Organisator Joel Ricardo ziet dat bij wijkbewoners een grens is bereikt. Hij is blij dat de partijen in de gemeenteraad zich verenigen om het geweld terug te dringen. Ondertussen blijft zijn kerk mensen een hart onder de riem steken. ‘Hoewel we natuurlijk tegen geweld zijn, zijn dit geen protestmarsen. Het zijn marsen voor hoop.’ De volgende staat gepland voor komende vrijdag.

De vraag is wat de driehoek van burgemeester, openbaar ministerie en politie tegen al het geweld kan doen. Ceder vindt dat het tijd is voor oplossingen op de korte termijn. ‘Ik heb zelf gisteren vragen aan het Amsterdamse college gesteld over het plaatsen van camera’s op plekken waar incidenten hebben plaatsgevonden. Meer handhaving op straat, ter preventie, zou ook kunnen werken.’

Perspectief 

Toch moet de lange termijn niet vergeten worden, vindt Ricardo. ‘Camera’s ophangen is geen preventie. De meeste geweldplegers zijn nog geen 35 jaar. Sommige zijn 20, sommige 19.’ Hoe de politiek hen kan helpen? ‘Die mensen een perspectief bieden. Dat kan in een buurthuis, maar ook ergens anders.’ Zo moeten de jongelui wegblijven uit de criminaliteit.

De politie Amsterdam ziet vooralsnog geen samenhang tussen de geweldincidenten van de afgelopen week en behandelt ze op de gebruikelijke wijze. ‘Wij wachten het gemeentedebat gewoon af’, laat een woordvoerder weten. Vanwege het zomerreces van de Amsterdamse gemeenteraad vindt het spoeddebat plaats op 5 september.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden