Nieuws Journalistiek

Na vier jaar weerspreekt Perdiep Ramesar (ex-Trouw) dat hij destijds verhalen heeft verzonnen

Perdiep Ramesar gooit het over een andere boeg. De journalist werd in 2014, toen hij 36 was, ontslagen bij dagblad Trouw, nadat was gebleken dat hij vele niet-traceerbare bronnen had opgevoerd in zijn stukken en ‘journalistieke doodzondes’ had begaan. Nu, ruim vier jaar later, komt hij met een LinkedIn-bericht: hij begint een communicatieadviesbureau.

PVV-leider Geert Wilders bezocht in 2013 de Haagse Schilderswijk, na een verhaal in Trouw van Perdiep Ramesar over de ‘Sharia Driehoek’ die er zou zijn. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Opvallend is wat Ramesar nu beweert: ‘Ik heb geen enkel verhaal verzonnen.’ Wat hij naar eigen zeggen wel verkeerd heeft gedaan? ‘Ik heb enkele journalistieke codes geschonden door niet zorgvuldig genoeg om te gaan met het goed nachecken, het noteren, het fingeren en het anonimiseren van namen van bronnen en dat vervolgens niet goed in mijn administratie bij te houden.’

Uit het onderzoeksrapport dat eind 2014 in opdracht van Trouw is gemaakt, stellen hoogleraar journalistiek Jeroen Smit en rechter Egbert Myjer dat Ramesar in 126 artikelen bronnen had gebruikt die niet terug te vinden waren of waarvan de namen niet bestonden. Ramesar werkte zelf niet mee aan het onderzoek. De 126 artikelen werden ingetrokken.

Of de artikelen ‘per definitie onwaar’ waren, kon de commissie niet met zekerheid zeggen. Het leek in elk geval waarschijnlijk dat zijn verhaal over een Chinese vrouw die haar nier verkocht aan Nederlandse mensensmokkelaars, verzonnen was. Een dergelijke operatie geeft namelijk een litteken op de rug en niet op de buik, zoals Ramesar schreef.

Ramesar wijt zijn fouten aan ‘prestatiedrang’. Achteraf realiseerde hij zich dat mensen ‘op het verkeerde been waren gezet, waardoor ook mensen zijn gekwetst’. Hij neemt ‘volledige verantwoordelijkheid’ voor zijn fouten en heeft er ‘oprecht spijt van’. Ramesar werkte volgens zijn LinkedIn de afgelopen jaren als freelancer copywriter, ‘storyteller’ en pr-adviseur.

Hij is niet van plan om interviews of commentaar te geven, afgezien van zijn bericht op LinkedIn. Wie nu naar zijn site Perdiep.nl gaat om meer te weten te komen over zijn bedrijf, stuit op een muur. ‘We zijn even kort uit de lucht in verband met wat geplande onderhoudswerkzaamheden. Onze excuses hiervoor, we zijn snel weer bij je terug.’

Meer over de affaire-Ramesar

Perdiep Ramesar maakte snel naam in de journalistiek. Twijfels over zijn werkwijze waren er al heel lang bij collega’s van dagblad Trouw. Hoe kon hij toch doorgaan? Een reconstructie.

Hoe kan de krant het Ramesar-effect bestrijden? Dat vroeg voormalig ombudsvrouw van de Volkskrant Anniek Kranenberg zich destijds af. Ze schrijft over de werkwijze van de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden