Nieuws

Na verbod op ‘lelijke’ architectuur – het Witte Huis nabouwen mag niet meer – doet China ook superhoogbouw in de ban

Chinese steden kunnen hun bouwplannen voor nieuwe wolkenkrabbers in de prullenmand gooien. Tenminste, als het aan het ministerie van Huisvesting en Stedelijke Ontwikkeling ligt. Dat heeft deze week een verbod uitgevaardigd op hoogbouw in steden met minder dan drie miljoen inwoners.

Wolkenkrabbers in Wuhan, China.  Beeld Barcroft Media via Getty Images
Wolkenkrabbers in Wuhan, China.Beeld Barcroft Media via Getty Images

Die kleinere steden – China telt bijna 750 steden met minder dan drie miljoen inwoners – mogen alleen nog maar met speciale toestemming een beperkt aantal gebouwen tot 150 meter hoog neerzetten. Alles wat hoger is, is verboden. Ook grotere steden krijgen nieuwe restricties opgelegd: daar zijn torenflats hoger dan 250 meter in de ban gedaan. Dat is een aanzienlijk aanscherping van de bestaande voorschriften, die bouwen tot 500 meter hoogte toestaan.

China is de afgelopen twintig jaar in sneltreinvaart verstedelijkt. Liefst 65 procent van de bevolking woont inmiddels in steden. Die zijn in recordtempo uit de grond gestampt, waarbij Chinese stadsplanners hun voorliefde voor spectaculaire skylines ruim baan gaven. Bijzondere bouwprojecten kietelen de ego’s van de plaatselijke autoriteiten, omdat hoogbouw zelfs de meest onbeduidende provinciestad het aanzien van een metropool geeft. Heeft de ene provinciestad eenmaal een indrukwekkend gebouw, dan willen stadjes in de buurt niet achterblijven.

China werd de afgelopen decennia dan ook een speeltuin voor architecten, die met reuzen als de Shanghai Toren (632 meter) en het Ping An Financieel Centrum (599 meter, in de zuidelijke stad Shenzhen) een aantal van de hoogste gebouwen ter wereld hebben neergezet.

‘Tofugebouwen’

In het rappe bouwtempo en de imitatiedrift is veiligheid vaak een sluitpost. Zo viel in 2009 een net opgeleverd wooncomplex van dertien verdiepingen in Shanghai in zijn geheel om, en zijn in aardbevingsgebieden de ‘tofugebouwen’ berucht: ze storten in bij de minste trilling. Eerder dit jaar stond het SEG-Plaza, een kantoorgebouw van 71 verdiepingen in Shenzhen, te zwaaien. Een combinatie van ondergrondse metrolijnen en een mast van vijftig meter op het dak van deze kolos van 356 meter zorgde voor instabiliteit.

Naar aanleiding van dit incident werden de regels aangescherpt, met een bouwstop voor flats hoger dan 500 meter. Bestaande hoogbouw werd doorgelicht op fundering, gasleidingen, brandveiligheid en aardbevingsbestendigheid.

Afgezien van veiligheidsproblemen, leidt de bouwwoede tot ‘verspilling van grondstoffen’ voor ‘prestigeprojecten’, aldus het ministerie van Huisvesting. Dat dreigt ambtenaren die hun goedkeuring aan te hoge of ‘lelijke’ architectuur geven, ‘levenslang verantwoordelijk te houden’ voor overtredingen.

China treedt al langer op tegen architectonische uitwassen, zoals joekels van gouden schijven als kantoorgebouwen, overheidsgebouwen in de vorm van het Witte Huis, of hotels in de vorm van Chinese wijsgeren, compleet met baard en snor. De Chinese president Xi Jinping bekritiseerde in 2015 ‘vreemde’ gebouwen, zoals het hoofdkwartier van de Chinese staatstelevisie van de Nederlandse architect Rem Koolhaas, maar blijkbaar is er daarna nog zoveel buitenissigs gebouwd dat er eerder dit jaar een officieel verbod op ‘lelijke’ gebouwen kwam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden