Na veertig jaar beschermde status vindt regering-Trump de Yellowstone-grizzly niet langer bedreigd

Meer dan veertig jaar genoot hij federale bescherming, de grizzlybeer in het gebied rond Yellowstone National Park. Maar als het aan de regering-Trump ligt komt daar deze zomer een einde aan. Het iconische roofdier zou er niet langer bedreigd zijn. Amerikaanse natuurbeschermers zijn woedend.

Een grizzlybeer in Yellowstone National Park in Wyoming.Beeld reuters

Minister van Binnenlandse Zaken Ryan Zinke kondigde donderdag aan dat de grizzlyberen in het grensgebied van Wyoming, Montana en Idaho uit de wet op de bedreigde diersoorten worden gehaald. Daarmee vallen ze weer onder het wildbeheer van de staten, en mogen ze in principe worden bejaagd. Beren in de nationale parken Yellowstone en Grand Teton blijven beschermd, al weet een beer natuurlijk niet wanneer hij het nationale park verlaat.

'Buiten gevaar'

Toen de grizzlyberen in de Lower 48 (de continentale staten van de VS minus Alaska) in 1975 in de wet op de bedreigde soorten werden opgenomen, waren er nog 136 in de Greater Yellowstone. Nu zijn het er weer 800, en daarmee zijn ze volgens de US Fish & Wildlife Service buiten gevaar. 'Een van Amerika's grootste natuurbeschermingssuccessen', aldus Zinke, zelf uit Montana.

Dat ligt er volgens natuurbeschermers maar aan hoe je het bekijkt. Midden 19de eeuw leefden er naar schatting 50.000 grizzlyberen in de continentale VS. Dat aantal is vooral door jacht en stroperij enorm gekelderd. De grizzly's hebben nog maar 2 procent van hun historische verspreidingsgebied over.

Zinke's aankondiging (nog gebaseerd op een voorstel van president Obama dat 650.000 inspraakreacties opleverde) leidde donderdag tot verheugde reacties bij de voorstanders. Onder meer bij de veeboeren, een machtige lobbygroep die de grizzlyberen gevaarlijk vindt voor mens en dier, en bij sportjagers, die het grootste roofdier van Noord-Amerika als ideale jachttrofee zien.

De tegenstanders hebben al juridische stappen aangekondigd. 'Het grizzly-gevecht is begonnen. We gaan elke poging Yellowstone's grizzly's van de lijst te halen blokkeren', tweette het Western Environmental Law Center in Oregon. Er is maar een Yellowstone, zegt milieuadvocaat Tim Preso van EarthJustice. 'We moeten geen gok nemen met een iconisch dier van deze regio.'

Alleen onder voorwaarden jagen

Natuurbeschermers vinden het vooral te vroeg om de grizzly zijn bescherming af te pakken omdat een belangrijke voedselbron, whitebark pine nuts (de dennenappel van de asgrijze den), afneemt door klimaatverandering. Op die grond werd een eerdere poging tot 'delisting' in 2007 voorkomen. Een alliantie van 125 indianenvolken die de grizzly zien als een heilig dier dat je niet mag doden zal ook naar de rechter stappen.

De grizzlymaatregel zou overigens niet betekenen dat er al direct beren worden bejaagd. Dat kan alleen onder voorwaarden, in het kader van wildbeheer. Zo mag het totaal aantal beren in de Greater Yellowstone niet onder de 600 komen. Wyoming en Montana zeggen niet te verwachten dat het dit jaar al tot jacht komt. Idaho vindt het te vroeg om daarover al te speculeren.

Grizzlyberen in andere delen van de Lower 48 kunnen gerust zijn. Zij behouden vooralsnog hun federale bescherming. Het gaat om vier populaties van circa 1000 beren in het noorden van Montana en Idaho. Ook voor de veel grotere populatie in Alaska verandert er niks. Die waren al niet beschermd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden