Na val Konduz beheerst Alliantie heel Noord-Afghanistan

De oppositietroepen van de Noordelijke Alliantie hebben maandag het centrum van de stad Konduz ingenomen. De Alliantie heeft daarmee Noord-Afghanistan in handen gekregen....

De Tadzjiekse minderheid in Konduz verwelkomden de strijders als bevrijders, nadat het laatste Taliban-verzet was uitgeschakeld. Bij die straatgevechten zijn volgens de Alliantie zeker honderd Taliban en tien oppositiestrijders omgekomen.

Starende menigten van Tadzjiekse mannen verzamelden zich rond de lijken van Taliban, die de Alliantie in de straten liet liggen. Op het marktplein van de groezelige stad werden enkele gewonde Taliban-soldaten geëxecuteerd. De Pathanen, die in de stad van honderdduizend inwoners in de meerderheid zijn, bleven na de inname binnenshuis.

In het akkoord over de opgave van de Taliban was afgesproken dat de Alliantie de buitenlandse strijders in de stad - Pakistani, Tsjetsjenen en Arabieren - zal berechten. Van de ongeveer vijfduizend Taliban die zich hebben overgegeven, heeft de Alliantie 750 vermoedelijke buitenlanders naar Mazar-i-Sharif overgebracht. De anderen Taliban-strijders waren stedelingen en zijn weer vrijgelaten, zei Alim Razim, woordvoerder van de Tadzjiekse Alliantie-generaal Daoud Khan.

De afgelopen dagen zijn vermoedelijk enkele honderden Pakistanen die zich bij de Taliban hadden aangsloten door Pakistaanse vliegtuigen uit Konduz weggehaald en naar Islamabad gebracht. Pakistan had er al verschillende keren bij de Alliantie op aangedrongen krijgsgevangenen correct te behandelen. De Alliantie heeft volgens generaal Daoud het transport vergeefs geprobeerd te verhinderen.

Pakistan heeft aangekondigd de grens met Afghanistan weer volledig af te grendelen uit angst voor strijders van het terroristische Al Qa'ida-netwerk die in Afghanistan steeds verder in het nauw worden gedreven.

In Zuid-Afghanistan hebben strijders van een Pathanenstam maandag de grensplaats Spin Boldak ingenomen. Strijders van de Noorzai-stam ontmoetten geen tegenstand van Taliban, zei Mohammed Anwar, woordvoerder van de Pathaanse stammen die rond de stad Kandahar in opstand zijn gekomen tegen de Taliban.

Twaalf Russische vliegtuigen zijn maandag met hulpgoederen en hulpverleners in Kabul aangekomen. Ongeveer honderdduizend kinderen zouden de komende weken kunnen bezwijken aan honger en kou, zei een woordvoerder van het VN-kinderfonds Unicef om de nood in Afghanistan nog eens te benadrukken.

Een team van de organisatie Hero Trust Demining Clearance is bij het vliegveld van Kabul begonnen met het verwijderen van mijnenvelden. De mijnen maken een weg onbegaanbaar die het vliegveld verbindt met de doorgaandeweg naar het noorden. De route is van belang voor de hulpverlening.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden