Dagkoersen Uw politieke nieuwsbrief

Na ‘Utrecht’ pakt een treurende Kamer de verkiezingscampagne op

Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (CDA) tijdens het Vragenuur. Beeld ANP

Goedemiddag,

Na de aanslag in Utrecht wil een groot deel van de Kamer ‘sober’ en ‘waardig’ in de eindsprint naar de Provinciale Statenverkiezingen. PVV en FvD trekken zich daar niets van aan en wijzen beschuldigend naar het kabinet - want is het niet dankzij het huidige immigratie- en integratiebeleid dat zoiets hier kan gebeuren? 

Hier zijn uw Dagkoersen. Deze politieke nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

AANSLAG IN UTRECHT
Grapperhaus blijft antwoorden schuldig

Met een moment van stilte stond de Tweede Kamer vanmiddag stil bij de aanslag in Utrecht en de drie doden die daar bij vielen. ‘Het had eenieder van ons kunnen zijn, daar in die tram', sprak voorzitter Khadija Arib. ‘Ik denk niet dat de littekens die we gisteren hebben opgelopen, snel zullen verdwijnen.’ De nachtmerrie van gisteren, zei Rutte na haar, is geen boze droom, ‘maar de harde realiteit waarmee we vanochtend wakker zijn geworden.’

Meteen daarna ging de Kamer, hoe wrang ook, in het Vragenuur door op de meest prangende vragen rond de aanslag. Was het nou de terroristische aanslag waar de politie ernstig rekening mee houdt, of een aanval in de relationele sfeer? En waar was het toezicht op Gökmen T., die veroordeeld is voor onder meer inbraak en illegaal wapenbezit en en verdacht wordt van het verkrachten van een vrouw die hem als 'psychopaat’ omschrijft?

Daarop moest minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) het antwoord schuldig blijven. Hij wil het onderzoek van politie en justitie niet in de weg zitten. Wel herhaalde hij dat de opsporingsdiensten ernstig rekening houden met een terroristisch motief.  Geert Wilders kondigde aan dat hij bij een uitgebreider debat een motie van wantrouwen indient tegen Grapperhaus, de 26ste van die soort die de PVV’er in zijn tijd in de Kamer inbrengt.

DE VERKIEZINGEN I
Aarzelend gaan de partijen verder

Rob Jetten (D66) Lodewijk Asscher (PVDA) en Thierry Baudet (FvD) tijdens het wekelijkse Vragenuurtje in de Tweede Kamer. Beeld ANP

Dat de Provinciale Statenverkiezingen van woensdag gewoon plaatsvinden, bevestigde premier Rutte gisteren al. ‘We moeten onze manier van leven voortzetten. Onze democratie is sterk.’ Vandaag maakten de meeste politieke partijen bekend hun verkiezingscampagne na de pauze van gisteren weer op te pakken, al passen zij in samenspraak hun toon aan. De eindsprint wordt na Utrecht ‘sober’ (VVD), ‘waardig’ (CDA) en ‘gepast’ (SP).

Ook het laatste tv-debat, bij de NOS, gaat vanavond gewoon door. Even leek het erop dat de partijen dan in de Kamer moesten zijn voor een debat over de aanslag, maar omdat er het hele Vragenuur werd vrijgemaakt voor Utrecht- SGP-Kamerlid Roelof Bisschop trok zijn eigen vraag over geweld tegen de politie terug - , krijgen de politiek leiders bij de NOS toch een laatste kans om de tot het laatst zwevende kiezers voor zich te winnen.

Ga in ieder geval stemmen, is de oproep van Lodewijk Asscher op Facebook. Als we ons na de aanslag één ding moeten beseffen, meent de PvdA-leider, is het hoe belangrijk het is om onze vrije maar kwetsbare democratie te beschermen tegen ‘haat en extremisme’. Laten we alsjeblieft massaal van ons stemrecht gebruik maken.’

DE VERKIEZINGEN II
Wilders en Baudet grijpen aanslag aan

Theo Hiddema en Thierry Baudet in het Kurhaus. Beeld Martijn be

Voor twee partijen, PVV en FvD, hield de campagne nooit op. Geert Wilders zei gisteren wel dat hij de zijne tijdelijk zou stilleggen, maar de PVV-leider was binnen enkele uren alweer aan het tweeten dat Rutte heel wat uit te leggen had. Thierry Baudet ging nog verder: in het Kurhaus in Scheveningen waarschuwde hij dat ‘dit nog veel vaker gaat voorkomen’ en wees hij naar het ‘naïeve’ immigratie- en integratiebeleid van VVD en CDA.

Zijn secondant Theo Hiddema suggereerde dat Rutte politiek gewin probeert te halen uit de schietpartij in Utrecht. Hij verwees daarbij ook naar het conflict met Turkije kort voor de Kamerverkiezingen van 2017. Rutte won daardoor aan populariteit. ‘Meneer Rutte, ooit gered door Erdogan, ziet een draadje om in de smurrie te roeren om wellicht iets gezaghebbends en troostends te zeggen als laatste redmiddel voor de verkiezingen.’ 

Die campagnetaal nam de rest van de Kamer hen niet in dank af. Volgens GroenLinks-leider Jesse Klaver heeft de FvD in Scheveningen ‘smerige politiek bedreven'. Asscher noemde het opportunisme van de twee partijen ‘pijnlijk en misselijkmakend’. En D66-leider Rob Jetten ontplofte toen Baudet te laat kwam voor het moment stilte in de Kamer. Waar is uw fatsoen, beet hij de FvD’er toe. ‘Ik word misselijk terwijl ik hier sta.’

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Deze nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden