Na uithaal Ploumen: wankelt de positie van Job Cohen?

Met groot chagrijn zal PvdA-fractievoorzitter Job Cohen vandaag de Volkskrant hebben gelezen. Afzwaaiend voorzitter Lilianne Ploumen, die hij gisteravond nog met mooie woorden prees voor haar inzet voor de partij, levert in een interview felle kritiek op zijn functioneren. Er sluimert al langer onvrede binnen de Partij van de Arbeid over Cohen, maar nog niet eerder werd het misnoegen in zulke harde bewoordingen door een partij-prominent geuit.

Lilianne Ploumen en Job Cohen

Cohen is volgens Ploumen 'meegesleurd in de Haagse dynamiek'. Hij moet zich 'veel meer rekenschap' geven van de discussie in de partij over de modernisering van de sociaaldemocratie. 'Job Cohen moet daar ook een rol in spelen', vindt Ploumen. Daarnaast had hij 'veel zichtbaarder' moeten zijn op het gebied van de linkse samenwerking in de Kamer. Bovendien vindt Ploumen het 'prima' dat Cohen voor een volgende termijn als fractievoorzitter beschikbaar is, maar: 'Ik hoop wel dat (..) meerdere mensen zich als kandidaat opwerpen. Dan komt er een ledenraadpleging en moge de beste de verkiezing winnen.'

Geen flapuit
Dat nu deze kritiek van Ploumen komt, moet extra hard zijn aangekomen. De partijvoorzitter staat zeker niet bekend als een flapuit. Dat ze nu bij haar onverwachte vertrek - met als argument dat ze genoeg tijd voor haar opvolger wil laten om zich in te werken vóór verkiezingen in 2013 en 2015 - deze kritiek uit, lijkt op een aansporing voor Job Cohen hetzelfde te doen.

Het maakt de positie van Job Cohen er niet sterker op. De discussie over zijn leiderschap, die wat pruttelde ondergronds en aan de randen van de partij - denk aan de zes afdelingen die eigen congressen willen beginnen - laait nu opeens op; in het hart van de partij en zichtbaar voor iedereen. PvdA'ers zullen door de openbare uitlatingen van Ploumen nu worden gedwongen stelling te nemen.

Discussie
De enige die tot nu toe openlijk kritiek heeft geuit op het functioneren van Cohen, is Ploumens voorganger Michiel van Hulten. Voor de rest is het nog stil. Sterker nog, Marleen Barth, fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer, vindt niet eens dat er een discussie is ontstaan naar aanleiding van het interview met Ploumen.'Ik hoor haar niet zeggen dat Cohen weg moet. Wat mij betreft is dat ook helemaal niet aan de orde. De PvdA heeft maar één politiek leider en dat is Job Cohen', aldus Barth vanmorgen. Zij stelt: 'Ik heb groot vertrouwen in Cohen.'

Als er vandaag al kritiek te horen is, dan is het op de uitlatingen van Ploumen. Zo twittert Adri Duivesteijn, PvdA-wethouder in Almere: 'Tot nu toe onzichtbare PvdA-voorzitter meent na eigen vertrek dat Job Cohen onzichtbaar is. Weinig stijlvol.'

Peilingen
Maar een openbare aanval van de voorzitter, terwijl de partij steeds verder wegzakt in de peilingen, en op het moment dat Cohens prestatie tijdens de Algemene Beschouwingen het grote publiek niet heeft kunnen overtuigen (40 procent vond zijn optreden zwak, getuige een peiling van Maurice de Hond), dat is wel het laatste dat Job Cohen nu kan gebruiken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden