Na twee minuten werd in Radio 1-debat al gebekvecht om cijfers

Uw politieke nieuwsbrief over het Radio 1-debat.

null Beeld anp
Beeld anp

Goedemiddag. Het spel is op de wagen. Voor de lijsttrekkers breken cruciale dagen aan. Zondagavond met het RTL-debat en vanmiddag al op de radio, waar Jesse Klaver bot ving bij Lodewijk Asscher: de PvdA sluit de VVD niet uit als regeringspartner.

Hier zijn uw dagkoersen, die u dagelijks per e-mail kunt ontvangen.

undefined

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

HET RADIODEBAT
Een strijd om de cijfers...

Nog geen twee minuten hadden Mark Rutte en Emile Roemer vandaag in het lijsttrekkersdebat van Radio 1 nodig om daar te belanden waar zij elkaar in 2012 ook steeds troffen: in gebekvecht om de cijfers.

Rutte ging er met gestrekt been in, op de vertrouwde punten: 'Ik snap niet dat de SP meer dan 300 duizend banen vernietigt.' En, over de pensioenleeftijd: 'U schuift de rekening door naar toekomstige generaties!'

Roemer verweerde zich heftig: op de korte termijn creëert de SP juist banen en hij doet tenminste wat voor de bouwvakkers die echt wel op zijn rond hun 65ste! Gestotter of aarzelingen, waar Rutte ongetwijfeld op had gehoopt bij zijn tegenstander, bleven dit keer ver weg.

Waarna het debat al snel de vorm aannam die lijsttrekkersdebatten in Nederland meestal aannemen: een welles-nietes-twistgesprek over cijfers die de luisteraars en kijkers niet kennen. Met de berekeningen van het Centraal Planbureau als centraal gespreksthema - door alle lijsttrekkers tot achter de komma uit het hoofd geleerd.

Het was CDA-leider Buma die dat patroon probeerde te doorbreken toen hij zijn voorstel voor herinvoering van de dienstplicht verdedigde en vooral werd aangevallen op de betaalbaarheid van dat plan.

Buma: 'Daar gaan we weer. Het gaat hier steeds over de CPB-doorrekeningen. Maar de zorgen van mensen gaan niet over wat het kost, maar wat het oplevert. Dit is een plan tegen de versplintering in de samenleving!' Pechtold (D66) toonde zich niet onder de indruk: 'De heer Buma heeft de rekenmachine van Henk Krol gebruikt toen hij dit plan maakte.'

De cijfers verdwenen pas uit beeld in de ronde over euthanasie bij 'voltooid leven', toen Buma en Gert-Jan Segers (CU) samen optrokken tegen de Wet waardig sterven van Pechtolds D66. Segers: 'Ik wil een brede maatschappelijke coalitie die investeert in een samenleving waar ouderen er helemaal bij horen, gezien worden.'

Pechtold vond dat een goed idee maar wilde het allebei: 'U vergeet dat er naast waardig ouder worden ook waardig sterven is. Ik sprak laatst een weduwnaar. Hij zei: Ik heb een fantastisch huwelijk achter de rug, mijn kinderen komen echt genoeg langs, maar ik vind deze fase afbreuk doen aan de rest van mijn leven...'

Buma: 'Ja, maar daar gaat het toch...de vraag moet daar toch zijn: wat kunnen wij doen om uw leven mooi te maken?'

null Beeld ANP/de Volkskrant
Beeld ANP/de Volkskrant

...en om het voortouw op links

Ook opvallend: de mislukte poging van GroenLinks-leider Klaver om PvdA-voorman Asscher uit de tent te lokken over de komende kabinetsformatie: 'Zelfs als de VVD de grootste wordt, is het onze opdracht een coalitie zonder de VVD te kiezen. Geeft u mij de hand?'

Asscher, die hoopt Klaver af te troeven als 'de kandidaat van links' bleef stoïcijns en beet niet. 'Laten wij het over de inhoud hebben.' En toen Klaver aanhield: 'U doet nou een dingetje...We moeten groter zijn dan politieke trucjes, partijen uitsluiten, het formuleren van breekpunten. Dat doet geen recht aan wat nodig is in Nederland.'

Klaver: 'U zet uw bondgenoot opzij. U heeft beter samengewerkt met de VVD dan dat u dat met GroenLinks doet.'

Asscher: 'Wat u doet is een tikje arrogant.'

Waarna nota bene Henk Krol, die tussen Klaver en Asscher in zat, ingreep: 'Ik voel me bijna een ambtenaar van de burgerlijke stand, maar ik hoor aan beide kanten geen ja-woord.'

Voor de liefhebbers van het coalitiespel: aan het einde van het debat herhaalde premier Rutte zijn wens om na 15 maart te gaan regeren met CDA en D66.

Het debat teruglezen kunt u hier. Zondagavond gaat het verder, maar dan op tv bij RTL, met alleen Pechtold, Klaver, Buma, Asscher en Roemer in de ring.

null Beeld Robin Utrecht
Beeld Robin Utrecht

OMTRENT WILDERS
Al eerder malversaties

Weinig geruststellend nieuws, voor de derde dag op rij, over de beveiliging van PVV-leider Wilders.

Twee leden van de Dienst Bewaking en Beveiliging (DBB) zijn in 2015 al op non-actief gesteld, bleek vandaag. Minister van Justitie Stef Blok zegt vrijdag dat het gaat om personen die 'in de fysieke schil rond Wilders' actief waren en zich schuldig hadden gemaakt aan financiële malversaties.

Bronnen bij de politie spreken tegen dat zij onderwerp waren van een groot witwasonderzoek, zoals De Telegraaf meldt. Het zou gaan om iets in de 'privésfeer' en volledig los staan van de zaak tegen politiemedewerker Faris K., die maandag op non-actief werd gesteld bij de DBB. Naar nu blijkt was hij in 2008 al tot een voorwaardelijke werkstraf van 100 uur veroordeeld wegens het opzettelijk schenden van zijn ambtsgeheim.

De man van Marokkaanse afkomst, over wiens banden met criminelen NRC dinsdagavond als eerste berichtte, was betrokken bij zogenoemde 'omgevingsscans' voorafgaand aan publieke optredens van onder anderen Wilders. Hij is voorlopig weer op vrije voeten gesteld in afwachting van zijn proces.

Donderdag schrapte Wilders al zijn openbare campagne-activiteiten, zoals zijn flyeractie in Volendam van aanstaande zaterdag, in afwachting van meer informatie over de betrouwbaarheid van zijn beveiliging. Zijn toch al wantrouwige houding ten opzichte van zijn beveiligers wordt er zo waarschijnlijk niet minder ontspannen op.

Minister Blok vandaag na de ministerraad. Beeld anp
Minister Blok vandaag na de ministerraad.Beeld anp

OMTRENT WILDERS II
Geen 'witte slavernij'

Een meevaller was er ook nog voor Geert Wilders. Zijn vertrouwen in de (nep)rechterlijke macht is wellicht weer iets hersteld. Een oud-medewerker die de PVV wegens de extreme werkdruk binnen de fractie beschuldigde van 'witte slavernij' heeft eerder deze maand van de kantonrechter ongelijk gekregen.

De PVV hoeft de voormalige medewerker geen schadevergoeding van ruim twee ton te betalen. De man krijgt wel een transitievergoeding van ruim 11 duizend euro. Volgens het vonnis heeft de PVV haar medewerker niet bloot gesteld aan 'extreme werkdruk'.

'De kantonrechter is van oordeel dat van een fractiemedewerker verwacht mag worden dat hij of zij ook buiten kantooruren en incidenteel zelfs 's avonds laat of 's nachts beschikbaar is, zeker als in de Tweede Kamer belangrijke debatten worden gevoerd.'

Naar verluidt loopt er ook nog een tweede zaak van een ex-medewerker tegen de PVV. Daar is nog geen uitspraak van terug te vinden.

Geert Wilders Beeld anp
Geert WildersBeeld anp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden