Na totaalvoetbal nemen de Duitsers ook totaalondernemen over

Aspirine is uiteindelijk waardevoller dan een luxe auto of een kerncentrale. Niet Volkswagen, Daimler of Siemens is het duurste concern in Duitsland, maar het bedrijf dat in 1899 een klein wit pilletje op de markt bracht dat pijnen stilde en de koorts verlaagde. Nog altijd worden er wonderen aan toegedicht; of mensen nu hoofdpijn hebben, hartproblemen of kanker.

Bayer in Leverkusen is sinds vorige week het visitekaartje van het tweede Wirtschaftswunder dat van Duitsland 25 jaar na de val van de Muur de sterkste industrienatie in de wereld heeft gemaakt. De wonderdokter van Bayer heet Marijn Dekkers. Vandaag wordt de in Tilburg geboren Dekkers, die ooit furore maakte op de Nederlandse tennisbanen, 57 jaar.

Na een lange carrière in de VS (onder meer bij General Electric en Honeywell) werd hij in 2010 topman van Bayer. Hier combineerde hij Amerikaanse eigenschappen (marketingkracht en ondernemerszin) met Duitse (langetermijnvisie en Pünktlichkeit) tot wat 'totaalondernemen' zou kunnen worden genoemd.

In een interview met Management Team zei Dekkers ooit dat 'innovatie een gevaarlijke strategie is'. 'Maar minder gevaarlijk dan roulette.' Ook ondernemingen kunnen de toekomst niet voorspellen, maar innovatie en focus kunnen de risico's verminderen. Het heeft Bayer geen windeieren gelegd. Vergeleken met eind 2009 is de marktkapitalisatie verdrievoudigd van nog geen 30 miljard euro naar 93 miljard. Bayer is Volkswagen voorbijgestreefd als de Duitse onderneming met hoogste beurswaarde.

De strategie van Dekkers is duidelijk. Bayer moet zich concentreren op één sector: de gezondheid of Life Science. Daaronder vallen zowel de gezondheid van mensen en dieren (geneesmiddelen) als die van planten (bestrijdingsmiddelen en zaden). Nu al is Life Science goed voor 70 procent van de omzet en 90 procent van het bedrijfsresultaat.

Vorige week nam Dekkers een belangrijk strategisch besluit. Bayer zal de chemische divisie of Material Science verzelfstandigen en naar de beurs brengen. In juni nam Bayer voor ruim 10 miljard euro de divisie generieke geneesmiddelen over van het Amerikaanse concern Merck, waardoor het nu de op een na grootste producent ter wereld is van farmaceutische producten die zonder recept verkrijgbaar zijn, zoals aspirine. Bayer wil in de toekomst wereldmarktleider worden op dit terrein.

De verkoop van de chemische divisie (vooral plastics) moet het geld binnenbrengen om de verdere groei van Life Science te bewerkstelligen. Marijn Dekkers heeft zichzelf nog twee jaar de tijd gegeven om zijn klus te klaren. Daarna stopt hij. De euforie onder beleggers over zijn prestaties is in Duitsland net zo groot als die van voetballiefhebbers over de bondscoach van de Nationalmannschaft Joachim Löw.

Na totaalvoetbal nemen de Duitsers ook totaalondernemen over.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.