Na topjaar durft DSM geen winstverwachting te geven

DSM heeft in 2000 een recordwinst geboekt. Ondanks de hoge olieprijs, waar de petrochemische industrie onder te lijden had, steeg de winst van het chemieconcern met 50 procent tot 571 miljoen euro (1,3 miljard gulden)....

DSM maakte de meeste winst met de productie van polymeren en industriële chemicaliën. Het operationele resultaat op deze activiteit bedroeg 337 miljoen euro, een stijging van liefst 64 procent. Life science products en Performance materials deden het met stijgingen van 11 respectievelijk 22 procent een stuk minder.

Ontwikkelingen aan het eind van het 2000 baren analisten echter zorgen. In het vierde kwartaal nam het bedrijfsresultaat (EBIT) af met 25 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 1999. Het resultaat van Performance Materials was in het vierde kwartaal nog wel opvallend goed. Het bedrijfsresultaat steeg met liefst 79 procent, waar Polymers & Industrial Chemicals een resultaatsdaling van 62 procent liet zien. De petrochemische activiteiten kampen met overcapaciteit en zagen de marges in 2000 snel dalen. De hoge olieprijs in het vierde kwartaal deed de rest.

Over de resultaten van 2001 durfde bestuursvoorzitter P. Elverding nog geen uitspraken te doen: 'De vertraging in de economische groei in de VS, ontwikkelingen van de grondstofprijzen, de dollarkoers en de bezettingsgraden in de petrochemie zijn belangrijke onzekerheden.' Analisten verwachten dat Polymers & Industrial Chemicals volgend jaar flinke klappen zal krijgen.

Om minder afhankelijk te zijn van conjunctuurschommelingen begon DSM in 2000 het Vision 2005: Focus and Value programma. Hierin wordt afstand gedaan van de traditionele activiteiten in de petrochemie en gefocust op de farmaceutische industrie en de ontwikkeling van hoogwaardige kunststoffen.

Elverding verwacht geen problemen bij het verkopen van de cyclische petrochemische bedrijfstak in een tijd van afnemende economische groei: 'Mogelijke partners zijn zo groot dat ze door het negatieve sentiment heen kijken.' DSM inventariseert welke banden de petrochemie heeft met andere bedrijfsonderdelen. Begin april begint het concern gesprekken met overnamekandidaten.

Om te versterken kocht DSM in 2000 het Amerikaanse Catalytica Pharmaceuticals op, dat vooarl sterk is in biotechnologie. De solvabiliteit daalde hierdoor van 42 naar 39 procent. In totaal wil het concern tot 2005 voor 2,5 miljard euro bedrijven opkopen. Elverding verwacht niet dat de lage beurskoers grote invloed heeft op de overnameplannen. De verkoop van de petrochemisce activiteiten zal volgens Elverding voldoende geld opleveren.

De Amsterdamse beurs reageerde enthousiast op de cijfers. Het aandeel steeg 3,4 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.