Na surrealistische marathonsessie is afzetting Rousseff stap dichterbij

De positie van de Braziliaanse president Dilma Rousseff is verder op de tocht komen te staan. Gisteren stemde de Braziliaanse Tweede Kamer met een grote meerderheid voor een afzettingsprocedure, naar verwachting geeft de Senaat binnen enkele weken ook groen licht. De kans is groot dat Rousseff nog dit jaar moet aftreden.

Een anti-Rousseff demonstrant bij een muurschildering van de president. Beeld afp
Een anti-Rousseff demonstrant bij een muurschildering van de president.Beeld afp

De volksvertegenwoordigers begonnen vrijdagochtend het debat over de vraag of er een afzettingsprocedure moet komen tegen Rousseff vanwege het sjoemelen met de overheidsbegroting. Rousseff heeft geld geleend van staatsbanken om gaten in de begroting te dichten zonder het Congres daarover in te lichten. De oppositie ziet daarin een reden voor een impeachmentprocedure.

Het hoogtepunt van de marathonsessie was de bijna vijf uur durende stemming zondagavond, waarbij alle 513 kamerleden de kans kregen hun stem toe te lichten. Het waren surrealistische taferelen. Regelmatig schreeuwde iedereen door elkaar, de politici probeerden elkaar te verdringen voor de camera's. 'Ciao querida (dag schat)', stond op de protestborden van Rousseff's tegenstanders. 'Fica querida (blijf schat)', aldus de boodschap op de borden van haar aanhangers.

De Brazilianen beleefden de stemming als ware het de finale van een WK voetbal. Overal in het land volgden ze de sessie op grote schermen. De tegenstanders van Dilma Rousseff gingen daarbij gekleed in het groen geel van de Braziliaanse vlag. Het andere kamp droeg het rood van Rousseff's Arbeiderspartij. Iedere stem ging gepaard met luidkeels gejuich, of met boegeroep en opgestoken middelvingers.

Voorstanders van afzetting van Rousseff vieren feest ... Beeld reuters
Voorstanders van afzetting van Rousseff vieren feest ...Beeld reuters
... terwijl tegenstanders balen. Beeld epa
... terwijl tegenstanders balen.Beeld epa

'Weg met Dilma'

Toen de beslissende stem voor de benodigde twee derde meerderheid binnen was, barstte buiten het congres een groot feest los. 'Weg met Dilma', scandeerden de tienduizenden aanwezigen. Op hetzelfde veld, aan de andere kant van een speciaal gebouwd metalen hek, likten de tegenstanders van impeachment hun wonden. 'Als de Senaat gaat stemmen, dan komen we terug', zei Tatiana Magalhães (38). 'Het is nog niet verloren.'

'Ik heb genoeg van corruptie', zo verklaarden veel Kamerleden hun stem tegen Rousseff. Veel van hen maakten van de gelegenheid gebruik om hun familie en God in het zonnetje te zetten. 'Laat God genade hebben voor dit land', zei Kamervoorzitter Eudardo Cunha toen het zijn beurt was om te stemmen. 'Ik stem voor.' Tegen Cunha loopt een onderzoek wegens corruptie, net als tegen ruim de helft van zijn collega's in de Kamer.

In de Senaat tekent zich al een meerderheid af voor het starten van de procedure. Zodra dat besluit is genomen, komt Rousseff op non-actief te staan. De Senaat heeft dan zes maanden de tijd om te onderzoeken of het gesjoemel van Rousseff genoeg reden is voor een impeachment. Als vervolgens twee derde van de Senaat voor haar afzetting stemt, is het einde verhaal voor het staatshoofd.

Wel/niet blijven

Waarom moet Dilma Rousseff weg? En waarom moet ze juist blijven? Demonstranten uit beide kampen leggen het uit. (+)

Dilma Rousseff. Beeld reuters
Dilma Rousseff.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden