nieuws

Na stevige lobby heffen VS deel sancties op tegen Venezolaanse olieraffinaderij op Curaçao

 Curaçao blijft gespaard bij de sancties die de Verenigde Staten hebben opgelegd aan het bewind van president Nicolás Maduro in Venezuela. De door het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA gehuurde raffinaderij op Curaçao zou hierdoor weer kunnen gaan draaien. 

Uitzicht op de raffinaderij vanaf de Otrobanda Pier in Curaçao.Beeld Sinaya R. Wolfert

De gedeeltelijke en tijdelijke vrijwaring van Amerikaanse sancties tegen de raffinaderij is het resultaat van een intensieve lobby door de Curaçaose en Nederlandse regering en komt op een voor Curaçao cruciaal moment. PdVSA huurt de raffinaderij op Curaçao tot eind dit jaar. Amerikaanse bedrijven moeten het Venezolaanse bedrijf wegens de sancties mijden, maar in het gebruik van de raffinaderij voor de eigen energievoorziening mag Curaçao voorlopig zaken blijven doen met het Amerikaanse bedrijfsleven.

Volgens de regering van premier Eugene Rhuggenaath is het besluit ‘een belangrijke stap in het operationeel kunnen houden van de raffinaderij en ook voor het aantrekken van nieuwe partners’. De raffinaderij, de zogeheten Isla, zorgde ooit voor 40 procent van het nationaal inkomen op het Caribisch eiland. Inmiddels is dit hooguit nog zo’n 4 procent.

Eerder deze week prees Rhuggenaath tijdens het bezoek van minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken de Nederlandse hulp bij de lobby in Washington. Curaçao zelf ontving vorige week zeven leden van het Amerikaanse Congres. De gesprekken gaan binnenkort door in Washington. Blok beschouwt, net als Rhuggenaath, de Isla ‘van groot belang voor de samenleving op Curaçao’.

Dat laatste slaat niet persé op de minieme productie van de Isla zelf. De regering-Rhuggenaath heeft vooral te maken met het politieke en maatschappelijke verzet van kleine, maar radicale vakbonden, die de raffinaderij open willen houden en daarbij geregeld zinspelen op het protest dat zij bij de bevolking zouden kunnen losmaken.

Vakbondsleden en oproerkraaiers

Daarmee staat de regering, die al jaren kampt met economische neergang, onder extra druk. Op 30 mei is het vijftig jaar geleden dat op Curaçao een demonstratie van vakbondsleden en oproerkraaiers bij de Isla uitliep op een gewelddadige confrontatie, waarbij een deel van de binnenstad in vlammen opging en Nederland honderden mariniers inzette om de rust te herstellen.

Curaçao én Nederland willen een herhaling hiervan voorkomen. De gouverneur van het Caribisch eiland, sinds oktober 2010 een autonoom land binnen het koninkrijk, waarschuwde eind vorige maand nog eens voor ‘populisme en gevoelens van onverdraagzaamheid’ en onderstreepte dat ‘geweld nooit de oplossing is’.

De regering-Rhuggenaath heeft in deze strijd dus een tussentijdse slag gewonnen. De vraag is wel of Curaçao de Isla überhaupt nog wel in gebruik moet willen nemen. De raffinaderij kampt met achterstallig onderhoud van waarschijnlijk honderden miljoenen euro’s en is door zijn ligging op het eiland zeer schadelijk voor de volksgezondheid.

Een andere vraag is welke tegenprestatie de Verenigde Staten van Curaçao verwachten. De VS steunen, net als Nederland, de zelfverklaarde Venezolaanse interim-president Juan Guiadó en willen Curaçao kunnen gebruiken als doorvoerplaats van humanitaire hulp aan het buurland, dat op z’n tachtig kilometer ligt. Curaçao beklemtoont dat president Maduro toestemming moet geven voor die hulp en dat het eiland niet gebruikt mag worden voor een militaire invasie.

Bij zo’n invasie zouden de Amerikanen ook gebruik kunnen maken van de zogenoemde FOL, de luchtmachtbasis die zij op Curaçao bezitten. De FOL is officieel bedoeld als ondersteuning bij de strijd tegen de internationale drugshandel. Maar vriend en vijand gaan ervan uit dat de VS mede dankzij die basis de ontwikkelingen in Venezuela nauwlettend volgen.

Meer lezen over de Isla-raffinaderij

Correspondent Kees Broere over hoe de vervuilende raffinaderij op Curaçao het hart van het eiland vormt.

De Isla-raffinaderij bracht Curaçao zowel voorspoed als ernstige vervuiling. Nu loopt het huurcontract af en staat het eiland voor een belangrijke keuze: sluiten of niet?

Uitzicht op de olieraffinaderij vanaf Fort Nassau in Curaçao.Beeld Daniel Rosenthal
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden