Na slaan met de fietsketting komt de spijt

In niet meer dan drie seconden heeft de Ruben (19) het leven verwoest van de even oude Jonas door hem in augustus met een kettingslot op het hoofd te slaan.

Van onze verslaggeefster Charlotte Huisman

En in diezelfde drie seconden heeft hij ook zijn eigen toekomst verknald, beseft hij nu. In plaats van in de collegebanken zit hij in de cel. Zijn vrienden, met wie hij die beruchte nacht in het centrum van Utrecht ruzie kreeg met het groepje van Jonas, hebben hem laten vallen. ‘Ik vind het heel erg wat er is gebeurd, ik voel de ogen van de ouders van Jonas in mijn rug. Ik heb straf verdiend’, zegt Ruben in zijn laatste woord. ‘Ik zal me voortaan uit de voeten maken als er een vechtpartij is, en ik zal goed opletten met alcohol. Ik hoop dat u mij een kans geeft voor de toekomst.’

Gevolgen dragen
De officier van justitie eiste maandag drie jaar celstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk, wegens poging tot doodslag. Ruben mag dan wel spijt betonen en in een brief aan Jonas schrijven: ‘Ik ben de debiel die je heeft geslagen, beterschap.’ Maar Jonas is degene die levenslang de gevolgen zal dragen, zegt de aanklager. Een deel van zijn schedel is verbrijzeld, waardoor hij moeilijk kan praten en schrijven. In zijn rechterhand zit geen gevoel meer. Hij kan maar beperkt informatie verwerken en hij heeft concentratieproblemen. Voetballen was zijn lust en zijn leven: hij mag het niet meer. En of hij ooit nog kan studeren is zeer de vraag.

‘Ik zal nooit meer de oude Jonas worden’, zegt Jonas in een voorgelezen verklaring. Hij vindt het moeilijk om afhankelijk te zijn. Hij voelt zich soms eenzaam omdat al zijn vrienden verder gaan met hun leven en hij achterblijft. Maar dat hij het slachtoffer is van geweld zonder enige reden, dat steekt hem nog het meest.

Foto's circuleren
De zaak was onderwerp op internetfora voor studenten. De jongens zijn herhaaldelijk bedreigd en hun foto’s circuleerden op internet. Enkele van zijn vrienden zijn veroordeeld tot taakstraffen wegens openlijke geweldpleging.

Ruben is, volgens een psychologisch rapport, een intelligente, maar wat egoïstische jongen. Hij was afgezakt van vwo naar vmbo onder meer door overmatig blowen. Hij is onder meer veroordeeld voor brandstichtingen, vernielingen en diefstal en was al eens eerder bij een vechtpartij betrokken.

Maar juist het laatste jaar had hij zijn leven gebeterd. Hij had twee jaar havo in een jaar gehaald en had nieuwe, ‘goede’, vrienden gezocht. Voor het eerst kunnen mijn ouders trots op mij zijn, dacht hij.

Waarom Ruben met een fietsslot die ferme klap heeft uitgedeeld? Ruben had maandag geen antwoord op deze vraag van de rechter. Hij zei dat hij het zich niet kon herinneren. Hij had die avond flink ingedronken met zijn vrienden uit Doetinchem in zijn nieuwe kamer in Utrecht. Later, in de stad, was hij bezig een fiets te kopen van een zwerver, toen zijn vrienden het aan de stok kregen met Jonas en twee vrienden. Zes van hen gingen achter het groepje van Jonas aan, twee besloten dat ze geen trek hadden in nog meer ruzie. Ruben was zijn fiets op slot aan het zetten, toen op de Neude de lichte vechtpartij werd voortgezet. En net toen de ruzie een beetje gesust was, deelde, voor zijn vrienden totaal onverwacht, Ruben de klap met het fietsslot uit. Aan Jonas, die juist afzijdig was geweest in de vechtpartij.

Doordrinken
De vrienden uit Doetinchem gingen na dit incident de kroeg in en dronken tot na vijven ’s ochtends. De volgende dag belde een van zijn vrienden Ruben: hij had in de media gehoord over een zwaargewond slachtoffer. De jongens besloten zichzelf aan te geven.

De ouders van Jonas zetten vraagtekens bij de oprechtheid van Ruben, zegt hun advocaat Jan Willem Koeleman. Zij betwijfelen of Ruben echt een gat in zijn geheugen heeft van het moment van de klap. En zij vragen zich af waarom Ruben voor de rechter moest huilen: om het verknalde leven van Jonas of om zijn eigen verknalde toekomst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden