Na Roemer neemt ook Klijnsma afstand van bijstandsplannen Enschede

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken voelt niets voor het plan van de gemeente Enschede om bijstandsgerechtigden te dwingen eerst hun pensioen 'op te eten'. 'Ik ben verre van enthousiast en neem afstand van de intentie van het college van B&W van Enschede', heeft ze vandaag laten weten. 'Dit is niet het doel van onze oudedagsvoorziening.'

Redactie
Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken. Beeld ANP
Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken.Beeld ANP

'Pensioen is voor later, als inkomen voor de oude dag', legde de minister uit. 'Wat mij betreft is het dus niet bedoeld als inkomen omdat je tijdelijk zonder werk zit'.

De gemeente Enschede wil inwoners die een bijstandsuitkering aanvragen, verplichten eerst hun pensioenpot aan te spreken. Bij de meeste pensioenfondsen mag tegenwoordig het geld voor aanvullend pensioen worden opgenomen voor de pensioenleeftijd is bereikt.

Klijnsma kondigde gisteren al aan dat ze met Enschede zou gaan praten over dit voornemen. Ze zei toen ook al dat ze niet enthousiast was over het plan, maar gaf nog geen definitief oordeel. Volgens De Telegraaf zouden inmiddels ook andere gemeenten met de gedachten spelen om bijstandsaanvragers eerst hun pensioen te laten opeten.

Scherpe kritiek
SP en PvdA hadden eerder al scherpe kritiek op het plan. SP-leider Emile Roemer kondigde vanmiddag aan wettelijk te willen vastleggen dat gemeenten mensen niet kunnen dwingen hun pensioen aan te spreken voor ze bijstand krijgen.Ook PvdA-leider Diederik Samsom heeft al gezinspeeld op reparatiewetgeving, mocht dat nodig zijn. Ook heeft de PvdA schriftelijke vragen gesteld over de kwestie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden