Na Rode Kruis en rode maan nu rode ruit

GENEVE (ANP) - De Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maan-verenigingen (IFRC) is in de nacht van woensdag op donderdag akkoord gegaan met de ingebruikneming van de neutrale 'rode ruit' als nieuw symbool.

De Rode Ruit gaat gebruikt worden in gebieden waar de christelijke en islamitische symboliek van het kruis en de halve maan gevoelig liggen. Zo maakt de aanvaarding van de ruit als extra embleem de IFRC lidmaatschap van Israël mogelijk. Voor dat land, waarvan de hulporganisatie Magen David Adom (MDA) de rode davidsster als symbool heeft, waren het kruis en de halve maan als symbool onacceptabel. De Palestijnse Rode Halve Maan kon tot nu toe geen lid worden omdat de Palestijnen geen officiële staat vormen. Voor hen is nu een uitzondering gemaakt.

Discussie

De discussie over het nieuwe logo sleepte zich al jaren voort. De Arabische leden van de IFRC verzetten zich fel tegen de invoering, omdat zij de Israëli's buiten de deur wilden houden.

Het Amerikaanse Rode Kruis heeft na de stemming beloofd 45 miljoen dollar aan achterstallige contributie aan de IFRC over te maken. De betalingen waren in 1999 stopgezet uit onvrede over de weigering om de Israëlische MDA tot de organisatie toe te laten.

Zwitserse vlag

Het rode kruis-embleem op een wit vlak is sinds 1864 het symbool voor de bescherming van hulpbehoevenden en hun hulpverleners. Oprichter Henri Dunant verwisselde voor zijn organisatie destijds simpelweg de kleuren van de zwitserse vlag.

De emblemen hebben een beschermende én een herkennende functie. In oorlogstijd worden ze gebruikt als symbool voor de bescherming van zieken, gewonden, medisch personeel en ziekenhuizen. Ook in vredestijd mag het embleem door de krijgsmacht voor dezelfde doelen worden gebruikt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden