Na provincie zet ook stad Utrecht in op duurzaamheid

UTRECHT Mirjam de Rijk, voormalige directeur van Natuur en Milieu en nu GroenLinks-wethouder in Utrecht voor onder meer duurzaamheid, wil dat Utrecht zich afficheert als 'klimaatstad van Nederland'. Hiertoe heeft het college een duurzaamheidsfonds met 26 miljoen euro ingesteld, waarmee het de komende vier jaar wil toewerken naar de doelstelling: een CO2-reductie van 30 procent in 2020.

Er komt een energiewinkel in de stad, waar burgers informatie krijgen over hoe zij hun huis kunnen verduurzamen. De gemeente gaat strenger handhaven op de wet milieubeheer, die bedrijven verplicht energiemaatregelen te nemen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Op twee bedrijventerreinen kunnen zonder veel rompslomp windmolens worden geplaatst. En de gemeente wil dat corporaties kun woningvoorraad energiezuiniger maken. Ook komt er een leenfonds voor particulieren.


De gemeente is vooral faciliterend bezig, andere partijen - bedrijven, particulieren, corporaties - zullen de investeringen moeten doen om de ambities te realiseren. Ergens in de stad komt een CO2-meter, met gegevens van de netbeheerder over hoeveel energie er verbruikt wordt. Dat moet de energiebesparingen inzichtelijk maken. Het liefst wil De Rijk ook de terrasverwarmers aanpakken, en winkeliers die ook hartje winter hun deuren laten openstaan, maar ze wil eerst kijken of ze daarvoor genoeg steun krijgt uit de raad.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden