Na ondertekening anti-smokkelakkoord gaat grens tussen ABC-eilanden en Venezuela weer open

Er komt mogelijk snel een einde aan de transport- en handelsblokkade die Venezuela begin dit jaar oplegde aan Curaçao, Aruba en Bonaire. Venezuela heeft hierover zaterdag in de hoofdstad Caracas een akkoord getekend met VVD-minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken. De komst van Blok was geheim gehouden.

Minister Stef Blok. Beeld ANP

Venezuela wil dat de smokkel van met name koper, goud en levensmiddelen naar de zogeheten ABC-eilanden stopt. Al op 12 januari is hierover op Aruba een conceptovereenkomst opgesteld, maar Venezuela wilde alleen tekenen met vertegenwoordigers op hoog niveau binnen de eigen regering en het Koninkrijk.

Na de ondertekening zaterdag sprak minister Blok van een ‘document dat voorziet in een raamwerk voor het vervolg’. De komende weken zullen de details hiervan worden uitgewerkt, onder meer door gezamenlijke douanecommissies. Onduidelijk is nog of in de tussentijd de grenzen weer volledig zullen opengaan.

Opvallend bij het bezoek van Blok was de aanwezigheid bij de ondertekening van de Venezolaanse vicepresident Tareck El Aissami. De Verenigde Staten hebben begin vorig jaar diens Amerikaanse bezittingen in beslag genomen. El Aissami geldt als een internationale drugsbaron, die betrokken zou zijn geweest bij onder andere grootschalige cocaïnetransporten naar Mexico en de VS.

El Aissami sprak zaterdag onmiddellijk nadat Blok in het Engels had gesproken. De vicepresident benadrukte dat het bewind van president Nicolás Maduro, dat Venezuela in een diepe economische en politieke crisis heeft gestort, eist dat Nederland zijn ‘inmenging in binnenlandse aangelegenheden’ beëindigt.

El Aissami doelt hiermee op de sancties tegen hemzelf en andere hoge functionarissen, die de VS en ook de Europese Unie hebben ingesteld. Juist ‘buurlanden’ van Venezuela zoals de ABC-eilanden kunnen hiervan indirect last hebben, doordat de sancties steeds meer mensen ertoe aanzetten Venezuela te verlaten.

Tijdens zijn bezoek vorige week aan onder meer Curaçao en Aruba, autonome landen binnen het Koninkrijk die zeggen de toestroom van Venezolanen niet meer aan te kunnen, zei Blok dat het vrijwel altijd gaat om ‘economische migranten’, niet om vluchtelingen. Als het verkeer tussen Venezuela en de ABC-eilanden weer op gang komt, kunnen deze mensen snel worden teruggestuurd. ‘Dat kan gelukkig weer’, aldus Blok zondag in een interview met Curaçaonieuws.

Maar het openstellen van de grenzen kan juist ook een aanzuigende werking hebben. In het verleden is gebleken dat de meeste Venezolanen die naar de ABC-eilanden vertrekken, en daar illegaal achterblijven, met het vliegtuig komen. Zowel Aruba als Curaçao lieten daarom dit weekeinde weten hun grenzen streng te zullen bewaken. In het overleg met Blok heeft Venezuela dit probleem zaterdag niet aan de orde gesteld.

De smokkel van koper uit Venezuela is in het verleden duidelijk gebleken. Voor de smokkel van goud zegt Nederland, bij monde van CDA-staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties, ‘geen signalen’ te hebben ontvangen. Grootste voordeel voor de ABC-eilanden van het opheffen van de Venezolaanse blokkade is dat ze weer groente en fruit uit het buurland kunnen kopen, tegen lagere prijzen dan nu voor de import ervan elders betaald moeten worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden