Na omkoping en grote stroppen maakt SBM Offshore weer winst

AMSTERDAM - De periode van mislukte miljoenenprojecten en omkoping van Afrikaanse ambtenaren is voorbij voor SBM Offshore, de maritiem dienstverlener aan de olie- en gasindustrie. 'Het bedrijf is nu zonder afleiding gefocust op zijn toekomst', zei bestuurder Bruno Chabas donderdag bij de presentatie van sterk verbeterde jaarcijfers.

Met een nettowinst van 111 miljoen dollar (82 miljoen euro), tegen een verlies van 79 miljoen dollar een jaar eerder, stemde het resultaat SBM tot tevredenheid. Dat was vooral te danken aan de hoge bezettingsgraad van zijn vloot en een goed gevulde orderportefeuille. De omzet steeg met 32 procent naar 4,8 miljard dollar. De vloot van drijvende productie- en opslagschepen was voor meer dan 99 procent van de tijd actief. De omzet was zelfs 200 miljoen dollar méér dan het bedrijf eind vorig jaar zei te verwachten.

SBM profiteert van de toegenomen olie- en gaswinning op zee, zoals voor de kust van Brazilië en in de Golf van Mexico. Het maakt en beheert drijvende fabrieken die er olie en gas kunnen binnenhalen, opslaan en aan wal brengen. 'We hebben een leidende positie in een niche die de olie-industrie nodig heeft om haar productie te garanderen', aldus Chabas.

Vorig jaar werd na jarenlange strijd een punt gezet achter het verliesgevende project met het Yme-platform, waarover in maart een schikking werd getroffen. Na veel tegenslag werd ook het platform Deep Panuke in december goedgekeurd om in gebruik te worden genomen.

Het bedrijf probeert nog steeds schoon schip te maken in de corruptieaffaire waarmee SBM zichzelf in de nesten heeft gewerkt. Eind vorig jaar werd bestuurder Jean-Philippe Laures op staande voet ontslagen.

Laures wordt verantwoordelijk gehouden voor de vermoedelijke omkoping van ambtenaren in een Afrikaans land waar SBM actief is. De betalingen zouden zijn gedaan via tussenpersonen in de periode van 2007 tot en met 2011.

Het onderzoek in de fraudezaak loopt nog. Volgens SBM kunnen nog geen details of schatting over de financiële gevolgen worden gegeven.

Het aandeel SBM op de Amsterdamse beurs verloor ruim 3 procent. Het besluit om ook voor 2014 en 2015 geen dividend uit te keren was een tegenvaller voor de beleggers.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden