Na NK nog zes kandidaten voor olympische ploeg

VAN ONZE VERSLAGGEVER MARK MISÉRUS

HOOFDDORP - Paardensport

NK dressuur

'Ik wens mijzelf veel wijsheid toe', zei Sjef Janssen met gevoel voor dramatiek. Als dressuurbondscoach is hij niet te benijden, was zijn boodschap na het NK waar Edward Gal heerste en verdeelde met bijkans een hele manege aan paarden.

Een goede maand rest Janssen nog voor het samenstellen van zijn olympische dressuurploeg. Vier ruiters mogen in actie komen in het Londense Greenwich Park: drie in teamverband en een uitsluitend individueel. Maar het reservoir waaruit de bondscoach kan putten, is vele malen groter.

Zo leek het donderdag althans, nadat bijna niemand zich van de rest onderscheidde op de openingsdag van het NK. Zondag verschafte de kür op muziek, waarin iedere ruiter de verplichte oefeningen volgens een zelfgekozen stramien afwerkt, dan toch de gewenste opheldering. En dus kon Janssen melden dat zes ruiters naar de olympisch startbewijzen meedingen.

Drievoudig olympisch kampioene Anky van Grunsven herstelde zich net op tijd van twee ondermaatse dagen en danste met Salinero op een manier die deed denken aan bijna vervlogen tijden. Patrick van der Meer reed zich ook tot zijn eigen verbazing naar het NK-brons. Hans Peter Minderhoud meldde zich af voor de kür, en richt zich vooral op het CHIO in Rotterdam.

Met Van Grunsven en Minderhoud vormde Imke Schellekens-Bartels, vierde bij het NK, de dressuurploeg die bij de vorige Spelen het goud aan Duitsland moest laten. De komende weken moet ze hopen dat er plaats voor haar is in een team dat hoe dan ook door een andere kopman of vrouw zal worden aangevoerd.

De deelname van Edward Gal is onbetwist. In de Haarlemmermeerse Bossen stak hij met kop en schouders boven de concurrentie uit. Al hoefde hij de strijd met Adelinde Cornelissen niet aan te gaan op een toch al verwarrend NK, waar ruiters hun paarden spaarden met grotere doelen in hun achterhoofd.

Cornelissen nam in Hoofddorp alleen deel aan een bijwedstrijd en liet haar prijspaard Parzival thuis in Nijkerk achter. De Europees kampioen durft zich te onttrekken aan de twee observatiewedstrijden waarop Janssen zijn selectie baseert. Dus ontbreekt ze volgende week vermoedelijk ook bij het CHIO in Rotterdam en zal ze zich hooguit vertonen in Aken, de laatste krachtmeting voor de Spelen.

Bij de hippische bond zien ze er geen probleem in, want als bondscoach mag Janssen 'beredeneerd afwijken' van zijn selectieprocedure. Hij kan de beste combinatie van Nederland immers onmogelijk thuislaten, mits Parzival weer net zo fit raakt als bij de gewonnen wereldbekerfinale in april. Sindsdien kreeg hij vooral rust.

Rookgordijn

Een rookgordijn hing er allerminst rond de nieuwe Nederlands dressuurkampioen. Met drie paarden vormde Gal zaterdag na de Grand Prix Special zelfs het gehele erepodium. Hij koos zijn beste rijdier uit en behaalde een dag later op de rug van Glocks Undercover onbedreigd zijn vierde nationale titel.

'Ik kan écht goed rijden', zei de 42-jarige Gal met een glinstering in zijn ogen. Dat was geen toneel, bezwoer hij. Eerder verwondering, door de manier waarop hij ook in het koningsnummer van de dressuur had geglorieerd.

Waar zowat elk paard in de kür op muziek tegenwoordig wordt begeleid met een persoonlijke compositie, liet Gal gewoon de band afspelen die voor een van zijn andere dieren was bedoeld.

De regerend wereldkampioen moet alleen nog kiezen welk paard hij over anderhalve maand op het vliegtuig zet naar Londen. Behalve Undercover heeft hij ook Romanov, Next One en Sisther de Jeu nog tot zijn beschikking.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden