verkiezingen israël

Na nek-aan-nekrace koerst Netanyahu af op verkiezingszege

Na een nek-aan-nekrace tussen Likud-partij van premier Benjamin Netanyahu en de gelegenheidsformatie Blauw-Wit, lijkt de verkiezingsstrijd in Israël in het voordeel van de zittende premier uit te vallen. Beide partijen veroverden 35 zetels in het parlement, maar Likud heeft samen met andere rechtse partijen een coalitiemeerderheid.

Netanyahu en zijn vrouw Sarah na afloop van zijn overwinningsspeech. Beeld EPA
Netanyahu en zijn vrouw Sarah na afloop van zijn overwinningsspeech.Beeld EPA

Volgens Israëlische media is 97 procent van de stemmen inmiddels geteld. Gewacht wordt enkel nog op de stemmen die zijn uitgebracht door diplomaten en soldaten. President Reuven Rivlin zal nu één van de partijleiders vragen een regering te vormen. Naar verwachting wordt dit Netanyahu, omdat hij de beste kans heeft om samen met andere rechtse partijen een coalitie te vormen.

Geen van de twee partijen behaalden een meerderheid in de Knesset, het 120 zetels tellende parlement. Er is coalitievorming met andere partijen nodig en in het rechtse partijenblok lijkt die aannemelijker dan op links. De ultra-orthodoxe partijen Shas en United Torah Judaism veroverden elk acht zetels, Yisrael Beiteinu en de Union of Right-Wing Parties kwamen allebei op vijf uit, en Kulanu heeft vier zetels. Hiermee komt het totale aantal zetels voor de rechtse partijen op 65, genoeg om een meerderheidscoalitie te smeden.

Supporters van Benny Gantz reageren op de exitpolls. Beeld REUTERS
Supporters van Benny Gantz reageren op de exitpolls.Beeld REUTERS

Aan de centrum-linkse kant is die meerderheid onmogelijk. Blauw-Wit heeft 35 zetels, maar daarbij worden slechts twintig zetels van andere mogelijke coalitiepartners opgeteld.

Mocht hij weer aan het hoofd van de regering komen te staan, dan is de 69-jarige Netanyahu voor de vijfde keer premier, en haalt hij waarschijnlijk David Ben Gurion in als langstzittende premier in de geschiedenis van Israël.

Twee overwinningsspeeches

Netanyahu en Blauw-Wit-leider Benny Gantz stonden dinsdagnacht allebei afzonderlijk op het podium om de overwinning op te eisen. ‘Wij hebben gewonnen, de Israëlische kiezers hebben gesproken’, liet het centrum-linkse Blauw-Wit weten. ‘Een helder licht schijnt over ons Israël’, aldus Gantz tijdens een toespraak zijn campagnehoofdkwartier in Tel Aviv. Gantz was tot 2015 stafchef van het Israëlische leger en betrad pas vorig jaar de politieke arena.

Volgens Netanyahu had het rechtse blok geleid door zijn Likud echter een duidelijke overwinning behaald. ‘Ik ga nog vannacht met de vorming van een rechtse regering beginnen’, aldus Netanyahu, die even na 2 uur 's nachts (lokale tijd) samen met zijn vrouw een afgehuurde feestelijke zaal instapte en daar zijn aanhangers toesprak.

Meer over Netanyahu's Israël:

Schrijvers, kunstenaars, wetenschappers en journalisten moeten in het Israël van Netanyahu op hun tellen passen.

Tel Shiloh, een van de Joodse nederzettingen in de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever, is de laatste jaren uitgegroeid tot een pelgrimsoord voor Amerikaanse christenen. Zij sporen president Trump aan om, in ruil voor hun stem, achter Israël te blijven staan – tot grote tevredenheid van premier Netanyahu.

Benny Gantz (tweede van links) eiste de overwinning op. Beeld AFP
Benny Gantz (tweede van links) eiste de overwinning op.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden