Commentaar

Na moord Jo Cox moeten Britten hoofd koel houden

Groot-Brittannië is geschokt door de moord op Jo Cox. Gelukkig reageerden politici en media waardig.

Leider van de UKIP Nigel Farage legt bloemen ter nagedachtenis aan de gedode Jo Cox.Beeld afp

De moord op politica Jo Cox, moeder van twee jonge kinderen, heeft Groot-Brittannië diep geschokt. De campagnebijeenkomsten over het Brexit-referendum zijn terecht opgeschort. De politieke klasse en media hebben waardig gereageerd op wat ieder weldenkend mens ziet als 'een verschrikkelijke misdaad' (Brexit-aanhanger Boris Johnson) en een 'klap voor de democratie' (oud-premier Gordon Brown, pleitbezorger voor Brits EU-lidmaatschap). Met nog een week te gaan tot het referendum is het vooral zaak de toch al verhitte gemoederen weer tot bedaren te brengen.

Dat zal niet meevallen, nu de politie na een eerste dag van onderzoek bekend heeft gemaakt dat de aangehouden verdachte, de 52-jarige Tommy Mair, primair moet worden gezien als een neonazi die een gerichte aanval heeft gepleegd, en niet zozeer als de psychiatrische patiënt die hij ook is. Als bewijs worden de in zijn woning aangetroffen nazi-parafernalia en door hem aangeschafte handleidingen voor het maken van vuurwapens aangevoerd. Eerder was al duidelijk dat hij 'Britain First' had geroepen - de naam van de extreemrechtse beweging die zich fel verzet tegen het EU-lidmaatschap. Voor dat lidmaatschap had Cox in haar laatste weken zo hartstochtelijk en openlijk campagne gevoerd.

Dat er daadwerkelijk van een politieke moord sprake is, zal niet zonder gevolgen blijven. De kans is groot dat Mair zijn doel, de Brexit, vooral verder uit beeld heeft gebracht. Aarzelende kiezers zullen nu eerder geneigd zijn sympathie voor het standpunt van het slachtoffer te tonen dan voor dat van de dader. Verder zal er in Groot-Brittannië, net als in Nederland na de moord op Pim Fortuyn, een discussie op gang komen over de vraag of de toonhoogte van het debat niet heeft bijgedragen aan deze politieke moord.

Anders gezegd: heeft de harde retoriek van het Brexit-kamp over het gevaar van EU-lidmaatschap, namelijk nog meer immigranten in Groot-Brittannië, een fundament gelegd voor het uit de weg ruimen van een politica die dat EU-lidmaatschap juist omarmde? Het is een speculatieve discussie waar weinig heil van valt te verwachten. Te hopen valt dat in de laatste dagen van de campagne persoonlijke aanvallen hierover achterwege blijven en dat het vooral om de inhoud zal gaan. Gelukkig is het hoofd koel houden de meeste Britten wel toevertrouwd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden