Na Monica moest Clinton op de bank slapen

Bill Clinton heeft zijn escapades met Monica Lewinsky nog geruime tijd moeten bezuren. Hij moest enige maanden op de bank slapen en ging voor een heel jaar in relatietherapie....

De oud-president beschrijft dit alles in zijn autobiografie My Life, die vandaag officieel uitkomt in de Verenigde Staten . Deze week verschijnt ook een Nederlandse vertaling, getiteld Mijn leven. Vandaag publicert de Volkskrant twee passages uit het boek: over de affaire-Lewinsky en over Clintons poging, vlak voor het einde van zijn presidentschap, om de Palestijnse leider Arafat en de Israëlische premier Barak tot een vergelijk te brengen.

Diverse voormalige medewerkers van Clinton hebben hun ervaringen in het Witte Huis te boek gesteld. Ook Hillary, thans senator voor de staat New York, publiceerde haar memoires. Maar Clintons eigen, minutieuze relaas geeft bij uitstek aan hoe het voelde om 'in het oog van de storm' te verkeren.

Uit het boek - in het Nederlands ruim elfhonderd pagina's - blijkt dat de Clintons veel tijd en energie hebben moeten besteden aan hun verdediging in de Whitewater-affaire. Whitewater is een landproject in Arkansas waarbij de Clintons zouden hebben gesjoemeld. Het jarenlange onderzoek naar deze affaire heeft tot niets geleid. De ex-president is nog altijd gebeten op aanklager Kenneth Starr, die zijn onderzoek later uitbreidde naar de affaire-Lewinsky. De benoeming van een speciale aanklager noemt Clinton 'mijn slechtste presidentiële beslissing'.

Clinton schrijft met bijzondere warmte over een aantal internationale leiders, met name Nelson Mandela, Yitzhak Rabin, Vaclav Havel en Tony Blair. Ook voor Boris Jeltsin heeft hij altijd een zwak gehouden. Clintons bezoek aan Nederland in 1997 wordt in een bijzin vermeld.

Ter ere van de verschijning van zijn autobiografie heeft Clinton interviews gegeven aan gerenommeerde bladen als Time Magazine en het Duitse Der Spiegel, en aan de CBS-actualiteitenrubriek 60 Minutes.

In 60 Minutes zei Clinton dat de Irakezen beter af zijn zonder Saddam Hussein, maar dat hij zich wel zorgen maakt over hun veiligheid. 'In de nasleep van het conflict zijn meer terroristen Irak binnengekomen. Ik denk nog steeds, zoals ik altijd al deed, dat Al Qa'ida verreweg het grootste terroristische gevaar is.' In Der Spiegel zegt hij dat het zeker nog wel vijf jaar zal duren eer Irak een stabiel en veilig land is.

In The New York Times wordt Clintons boekwerk neergesabeld. Recensent Michiko Kakutani noemt het 'klungelig, zelfgenoegzaam en veelvuldig van een scheelmakende saaiheid'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden