Na mislukking nu op zoek naar ervaren vervanger

Khadija Arib is voorlopig waarnemend voorzitter van de Tweede Kamer. Zij vervangt als eerste ondervoorzitter Anouchka van Miltenburg die zaterdag opstapte. Arib verloor in 2012 de verkiezing van Van Miltenburg en was de afgelopen drie jaar degeen die haar het meest verving. Achter de schermen wordt druk gespeculeerd wie tot de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017 voorzitter mag zijn.

Wie vervangt straks Van Miltenburg als voorzitter van de Tweede Kamer? Beeld ANP

Op Twitter gooide Martin Bosma (PVV), na Arib tweede ondervoorzitter, meteen hoge ogen. Hij heeft naam gemaakt door de zakelijke en droog humoristische wijze waarop hij debatten leidt. Een SGP-woordvoerder nomineerde op Twitter Angelien Eijsink (PvdA) voor het voorzitterschap. Zij leidt de Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken, die verder louter uit mannen bestaat, al jaren met ijzeren hand. Maar ze heeft echter geen ervaring in het presidium en de netelige kwesties die daar kunnen spelen, zoals het veronderstelde lekken uit de commissie stiekem waar staatsgeheimen worden besproken.

De PVV heeft Arib de laatste jaren het leven zuur gemaakt. 'Het zal nooit wennen', twitterde Wilders in 2013, 'Een Marokkaanse vanmiddag als Kamervoorzitter met de koran voor haar neus in de Nederlandse Tweede Kamer'. Arib heeft een Marokkaans en een Nederlands paspoort. Geert Wilders heeft dat herhaaldelijk gehekeld, net zoals bij de voormalige staatssecretarissen Ahmed Aboutaleb (PvdA) van Sociale Zaken, 2007-2008, en Nebahat Albayrak van Justitie, 2007-2010. Met de twee paspoorten (Zweeds en Nederlands) van Marlies Veldhuyzen van Zanten-Hyllner, staatssecretaris van VWS tussen 2010 en 2012, had Wilders geen moeite.

Sorry is een woord dat VVD niet kent

Met de zaterdag opgestapte Kamervoorzitter, brekebeen Anouchka van Miltenburg, verliest de VVD alweer haar derde topper in de nasleep van de omstreden deal met crimineel Cees H. Lees de analyse. (+)

Khadija Arib is voorlopig waarnemend voorzitter van de Tweede Kamer. Beeld anp

Vergaderen

De meest zichtbare taak van de voorzitter is het leiden van vergaderingen van de Tweede Kamer. Daarnaast is er een representatieve kant bij bijvoorbeeld het ontvangen van buitenlandse gasten. Tenslotte is de Tweede Kamer een bedrijf met ruim 500 medewerkers voor onder meer catering en de griffie. In Den Haag wordt het door de representatieve taak niet waarschijnlijk geacht dat Bosma Kamervoorzitter wordt. Een PVV'er die het Nederlandse parlement vertegenwoordigt, wordt ondenkbaar gevonden.

Waarschijnlijk wordt na de mislukking van de onervaren Van Miltenburg voor ervaring gekozen. Dat heeft de voorkeur omdat de vacature tot uiterlijk maart 2017 geldt. Tenzij het kabinet eerder valt, zijn dan Tweede Kamerverkiezingen. Daarna kiest de Kamer opnieuw een voorzitter. Bij de keus voor ervaring komt een lid van het huidige Kamerbestuur in aanmerking. Het wordt waarschijnlijk iemand van de VVD of PvdA. Bij de verkiezing van Van Miltenburg hadden deze partijen daarover een afspraak gemaakt. De Kamer mocht toen kiezen tussen Van Miltenburg en Arib. Andere fracties zijn eigenlijk te klein om iemand vrij te stellen voor het voorzitterschap.

Presidium

Het zogenoemde presidium van de Tweede Kamer stelt een procedure vast voor de opvolging van Van Miltenburg. Daarvoor wordt een profielschets gemaakt en voorgelegd aan de Tweede Kamer. Daarna kunnen kandidaten zich melden en volgt een verkiezing. Die vindt waarschijnlijk pas plaats na de kerstvakantie.

Het presidium is het dagelijks bestuur van Tweede Kamer. Naast Arib is Martin Bosma (PVV) tweede ondervoorzitter. Verder zitten Ton Elias (VVD), Raymond Knops (CDA), Ronald van Raak (SP), Stientje van Veldhoven (D66) en Joël Voordewind (CU) in het presidium.


Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden