Na meer dan jaar onderhandelen: Arena wordt Johan Cruijff Arena

De Amsterdam Arena wordt omgedoopt tot Johan Cruijff Arena. Na meer dan een jaar van onderhandelen zijn de drie belangrijkste partijen - de gemeente Amsterdam, Ajax en de Arena - het erover eens geworden dat het stadion de naam moet dragen van de beste voetballer die Nederland heeft voortgebracht.

Bewerkt logo van Ajax op de Amsterdam Arena.Beeld ANP, bewerkt door de Volkskrant

Daarmee willen ze een 'waardig eerbetoon' aan Johan Cruijff tot stand brengen, maakten ze bekend op de dag dat hij 70 jaar zou zijn geworden. Ook heeft het college van B&W van Amsterdam besloten een brug, straat, plein of ander deel van de stad naar de gewezen voetballer en coach te vernoemen. Zoon Jordi Cruijff laat in het persbericht weten 'verheugd en vereerd' te zijn met de naamsverandering van het stadion.

Ze traden dinsdagavond met het nieuws naar buiten, kort voordat het startschot werd gegeven van een naar Cruijff vernoemde hardloopwedstrijd over 14 kilometer door Amsterdam. Die voerde de lopers van het Olympisch Stadion onder meer langs Betondorp, de buurt waar hij opgroeide, naar de Arena, waar Cruijff in 1999 twee benefietduels speelde.

Nog geen uitgemaakte zaak

Een uitgemaakte zaak is de naamswijziging nog niet: de raden van commissarissen van de Arena en van Ajax moeten nog instemmen. Daarnaast krijgen de gemeenteraad en Stadion Amsterdam het contract voorgelegd, waarin ook afspraken zijn vastgelegd om de gemeentelijke Arena-certificaten voor een deel van de hand te doen. 'Maar een intentieverklaring sluit je niet zomaar', beklemtoont een woordvoerder van de gemeente.

Sinds de dood van Johan Cruijff is ruim een jaar overleg gevoerd over het omdopen van het in 1996 opgeleverde stadion. Daarbij was een sleutelrol weggelegd voor de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. Hij trok als 'Cruijffiaan' het dossier persoonlijk naar zich toe en sprak meermaals met de familie, onder meer kort na Cruijffs dood.

Geen sponsor

Hoewel de naamsverandering op 24 maart dit jaar nog niet kon worden aangekondigd, lukte dat wel op die andere symbolische dag in Cruijffs leven. Die overeenstemming volgde na een intensieve dag van overleg voeren: volgens een ingewijde kon het dinsdagochtend nog alle kanten op met de (Cruijff) Arena.

Het tekent de complexiteit van het dossier, dat om veel meer draait dan de naamsverandering van het stadion. Zo is maandenlang gesleuteld aan een manier om de eigendomsstructuur van de Arena te veranderen. Amsterdam wilde zijn belang (48 procent) in het stadion kwijt, Ajax zijn pakket certificaten (13 procent) juist uitbreiden om meer te kunnen verdienen aan de plek waar het al 21 jaar zijn thuisduels afwerkt. Ook daarover zijn nu afspraken gemaakt, hoewel Amsterdam zijn belang in de Arena niet helemaal van de hand doet.

De Arena eert Johan Cruijff.Beeld anp

Lees meer:

Johan Cruijff zou vandaag 70 jaar zijn geworden. Net als op 24 maart, de dag van zijn dood, vragen supporters zich af waarom het zo lang duurt voordat de Arena is vernoemd naar de beste voetballer aller tijden. Drie vragen over dit complexe vraagstuk.

Hij was niet alleen een briljant voetballer, maar ook een taalvirtuoos; Johan Cruijff leverde met het Cruijffiaans diverse eigenzinnige en 'logische' uitspraken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden