Na lijsttrekker Pechtold drie vrouwen bovenaan lijst D66

D66 profileert zich met drie vrouwelijke kandidaat-Kamerleden op plekken twee, drie en vier als voorvechter voor meer vrouwen in de politiek. Tien van de twaalf huidige Kamerleden keren terug op de lijst. De top vijftien telt vijf nieuwkomers, waaronder de Haagse wethouder Ingrid van Engelshoven op plek drie.

Kandidaat-Kamerlid Ingrid van Engelshoven stelt zich voor aan de D66-achterban.Beeld anp

Van Engelshoven deed tijdens de presentatie van de lijst in het Haagse Dudok een expliciet beroep op vrouwen om vaker kansen te grijpen. Veel vrouwen zeggen nog te vaak nee als carrièrekansen zich voordoen, stelde ze.

Overigens bestaat de meerderheid van de vandaag gepresenteerde dertig kandidaten nog wel uit mannen. Op deze conceptlijst staan twaalf vrouwen.

Plekken twee en vier op de lijst zijn voor Stientje van Veldhoven en Pia Dijkstra, beiden sinds 2010 Kamerlid. Op vijf, zes en zeven staan Kamerleden Wouter Koolmees, Kees Verhoeven en Vera Bergkamp.

Op plek acht staat wederom een nieuwkomer, de Amsterdamse fractievoorzitter Jan Paternotte. Zijn overstap naar Den Haag is geen verrassing, hij geldt al langere tijd als een talent binnen de partij. Onder zijn leiding werd D66 in Amsterdam in 2014 de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen.

Plekken negen, tien en elf zijn gereserveerd voor zittende Kamerleden: Paul van Meenen, Steven van Weyenberg en de nieuwe campagneleider Sjoerd Sjoerdsma (in 2012 was Verhoeven campagneleider).

Nieuwkomers

Daarna volgen drie nieuwkomers: Rob Jetten, 29 jaar en fractievoorzitter in Nijmegen; Jessica van Eijs, fractievoorzitter in Eindhoven; en officier van justitie Maarten Groothuizen. Salima Belhaj is op plek vijftien het laagstgeplaatste zittende Kamerlid.

Kamerleden Fatma Koser-Kaya en Judith Swinkels hadden reeds bekend gemaakt na maart niet te zullen terugkeren in de Kamer.

Belhaj is tevens de eerste kandidaat op de lijst met een buitenlandse achtergrond. Diplomaat Achraf Bouali (plek zeventien) is van Marokkaanse komaf. Hij was in 2014 ook kandidaat voor het Europees Parlement, maar greep naast een zetel. De Hindustaanse Munish Ramlal staat op plek 27.

De partij heeft voor haar lijst veel uit de eigen gelederen geput. De meeste kandidaten bekleedden al een lokale politieke functie. Verder zijn onder de nieuwe namen juristen, diplomaten, academici en bestuurders.

De lijst is een concept, een voordracht van het partijbestuur aan de leden. Die hebben het laatste woord en kunnen van 10 tot 21 november via internet hun stem uitbrengen.

D66's 'politieke wonderkind' Jan Paternotte

Hij stuurde in Amsterdam de PvdA het bos in. Maar heeft D66's campagneheld zijn hoge plaats op kieslijst ook nog aan andere vaardigheden te danken? (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden