Nieuws/UpdateVerkiezingsrace VS

Na Klobuchar krijgt Biden ook de steun van Buttigieg en O’Rourke in Democratische race

Amy Klobuchar heeft haar kandidatuur voor de Democratische nominatie voor het Amerikaanse presidentschap ingetrokken. De senator uit Minnesota steunt nu de kandidatuur van oud-vicepresident Joe Biden.

Nu Amy Klobuchar zich heeft teruggetrokken strijden nog maar vijf van de oorspronkelijke 24 kandidaten om de Democratische kandidatuur.  Beeld AFP
Nu Amy Klobuchar zich heeft teruggetrokken strijden nog maar vijf van de oorspronkelijke 24 kandidaten om de Democratische kandidatuur.Beeld AFP

Naast Klobuchar hebben ook Buttigieg en Beto O’Rourke laten weten hun steun te betuigen aan hun voormalige rivaal Biden. Aan de vooravond van Super Tuesday lijkt dit vooral gericht tegen de succesvolle campagne van de radicaal-linkse senator Bernie Sanders. Volgens analisten proberen gematigde stromingen binnen de Democratische partij hun krachten te bundelen om Sanders af te stoppen. ‘We vormen een prachtig team’, zei Biden trots in Texas.

Door het opgeven van Amy Klobuchar en Pete Buttigieg strijden dinsdag op Super Tuesday nog maar vijf van de oorspronkelijke 24 kandidaten om de vraag wie het in november bij de presidentsverkiezingen mag opnemen tegen de Republikeinse president Donald Trump: Bernie Sanders, Joe Biden, Michael Bloomberg, Elizabeth Warren en Tulsi Gabbard, een Samoaans-Amerikaanse afgevaardigde uit Hawaii.

null Beeld

De campagne van de gematigde Klobuchar kwam afgelopen maanden nooit echt van de grond, hoewel ze diverse bekendere kandidaten met meer financiële middelen wist af te troeven, en ondanks een verrassende derde plaats bij de Democratische voorverkiezingen in New Hampshire. Ze had gehoopt met haar pragmatische opstelling zowel Democratische als Republikeinse gematigde kiezers te trekken.

Klobuchar is een voormalig advocaat en openbaar aanklager uit Minnesota die driemaal namens die staat in de Senaat werd gekozen. Ze werd vooral bekend door haar scherpe ondervraging tijdens een senaatshoorzitting in 2018 van Brett Kavanaugh, een omstreden conservatieve kandidaat-opperrechter van president Trump. Kavanaugh werd uiteindelijk overigens wel in het Hooggerechtshof benoemd.

null Beeld

Pete Buttigieg was afgelopen maanden de grote verrassing in de strijd om de Democratische nominatie. De voormalige burgemeester uit South Bend, Indiana, groeide van een totale onbekende outsider uit tot een favoriet, dankzij een mix van intelligentie, redenaarskunst en jeugdig optimisme. Buttigieg, openlijk homoseksueel, gaf zondag zijn campagne op zonder steun uit te spreken voor een andere kandidaat.

Verkiezingsjaar 2020 is hard op weg naar ‘Super Tuesday’, waarop Republikeinen en Democraten in elf staten stemmen op hun presidentskandidaten. Wat staat de Amerikaanse kiezers de komende maanden verder te wachten? Welke Democraat gaat proberen Trump van een tweede termijn af te houden? U leest het hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden